Politika

MHP Genel Başkan Yardımcısı: Cumhur İttifakı sosyal medya bataklığını ıslah edecek, VPN üzerinden erişim için de tedbir alınmalı

27 Temmuz 2020 13:47

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 28 Temmuz Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri başlanacak sosyal medyaya ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi ile ilgili olarak, "Cumhur İttifakı, sosyal medya bataklığını ıslah edecek, sosyal medyada da insanın onuru korunacak, özel hayatın gizliliğine saygı duyulacak, lekelenmeme hakkı gözetilecektir." ifadelerini kullandı. 

MHP'li Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin Adalet Komisyonu'nda kabul edilerek, yarın Meclis Genel Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi.

Dünyada milyarlarca, Türkiye'de ise milyonlarca sahte sosyal medya hesabı bulunduğunu kaydeden Yıldız, bu hesaplar üzerinden her türlü saldırının yapıldığını belirtti.

"İnsanlar Twitter üzerinden tartışmakta, Facebook üzerinden sohbet etmektedir"

Yıldız, devletlerin internetteki kontrolsüz içerikleri denetleyerek toplumu korumak zorunda olduğuna savunarak, şunları kaydetti: "Yaygınlığı ve uluslararası ağ oluşturması sebebiyle bu yapıların hukuk içinde kalmalarını sağlamanın zorluğu, bir hukuk devletini çaresizliğe sürükleyemez. İnsanlar Twitter üzerinden tartışmakta, Facebook üzerinden sohbet etmekte, Instagram üzerinden sosyal hayatlarını sürdürmektedir.

Sosyal ağ sağlayıcılarının şu ana kadar ülkemizde hukuki ve mali temsilcisi bulunmamakta, hakları saldırıya uğrayan kişiler, müracaat edeceği veya cevap alacağı bir mercii bulamamaktadır. Bu şirketler, ülkemizdeki kullanıcılar sırtından milyarlarca lira kazanmakta ve ülkemize 1 TL dahi vergi ödememektedir.

Türkiye'de bir milyondan fazla kullanıcısı olan yurt dışı sosyal ağ sağlayıcıları, kanunun yürürlüğe girmesiyle, müracaat edilecek, tebliğ ve talepleri alacak en az bir kişiyi temsilci olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) bildirmek zorundadır.

Bu şirketler, içeriğin kaldırılmasına, erişimin engellenmesine yönelik başvurulara 48 saat içinde cevap vermekle yükümlüdür. Bu yükümlülük yerine getirilmez ise yurt dışı sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon TL'ye kadar para cezası verilebilecektir. Reklam yasağının ihlali durumunda da bant genişliği kademeli olarak daraltılacaktır."

"VPN üzerinden erişim için tedbirler alınmalı"

Yıldız, kanuna karşı çıkanların, sosyal ağın kullanılmaz hale geleceğini, birçok siyasinin, muhalif hesapların kapatılacağını, denetim ve gözetimin sıklaşacağını ileri sürdüğünü belirterek, şu ifadelere yer verdi: "Erişim engeli koyulan platformlara, yasaklı sitelere VPN (sanal özel ağ) üzerinden de erişimin önlenmesi için yeni ve köklü tedbirler alınmalı, uluslararası işbirliği geliştirilmelidir. Cumhur İttifakı, sosyal medya bataklığını ıslah edecek, sosyal medyada da insanın onuru korunacak, özel hayatın gizliliğine saygı duyulacak, lekelenmeme hakkı gözetilecektir."