Gündem

MGK bildirisinde "Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü" ile Türkiye'nin "dengeli duruşu"na vurgu

Yaklaşık 4 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeler tüm boyutları ile ele alındı

23 Mart 2022 16:24

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, "Türkiye'nin, sınır güvenliğini ve Doğu Akdeniz'deki haklarını korumadaki kararlılığının, Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan gelişmelerdeki dengeli duruşunun, ne derece isabetli olduğunun son gelişmelerle bir kez daha görüldüğü teyit edilmiştir." denildi. 

Yaklaşık 4 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeler tüm boyutları ile ele alındı. İki ülke arasındaki sorunların, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü gözetilerek çözülmesi gerektiğinin vurgulandığı bildiride, " Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetlerini sürdüreceği belirtilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"İki ülke sorunlarının Ukrayna'nın toprak bütünlüğü gözetilerek çözülmesi çabalarının artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedilmiştir"

"Saldırıların bir an önce nihayete erdirilerek ateşkesin sağlanmasına ve iki ülke arasındaki sorunların Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedilmiştir.

Türkiye'nin Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetlerini sürdüreceği belirtilmiştir."

Irak'taki siyasi süreçlerin, ülkedeki istikrarı pekiştirecek şekilde ilerletilmesi temennisinin dile getirildiği aktarılan bildiride şunlar kaydedildi:

Irak halkının güvenliğine ve huzuruna atfedilen önem vurgulanarak terör örgütleriyle mücadelemizin kararlılıkla sürdürüleceği kayda geçirilmiştir.

Libya'da büyük fedakarlıklarla tesis edilen sükunetin, Libya halkının huzur ve refaha kavuşması için önemli bir kazanım ve fırsat olduğu değerlendirilmiş, yeni çatışmalara sebebiyet verebilecek adımlardan kaçınılması, kalıcı barış ve istikrarın tesisi için demokratik süreçlerin meşruiyet zemininde işletilmesi çağrısında bulunulmuştur.

Türkiye'nin, sınır güvenliğini ve Doğu Akdeniz'deki haklarını korumadaki kararlılığının, Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan gelişmelerdeki dengeli duruşunun, Balkanlar ve Kafkasya'da istikrarı tesis ve sürdürme yönünde sergilediği ısrarın, küresel ve bölgesel barışı sağlama gayretlerinin ne derece isabetli olduğunun son gelişmelerle bir kez daha görüldüğü teyit edilmiştir."