Gündem

MetroPOLL: Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turda 4 adayın da gerisinde kalıyor

"Muhalefetin cumhurbaşkanı adayını beğenmezseniz ne yaparsınız?” sorusuna "Kim olursa olsun oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 40

01 Ağustos 2022 08:22

Gazeteci İsmail Saymaz, Halk TV’deki köşesinde MetroPOLL Araştırma’nın son anketini aktardı.  11-16 Temmuz arasında 26 şehirde 2091 yurttaşla yapılan araştırmada Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yanıt ve sonuçların “Erdoğan açısından felaket senaryosunu andırdığını” belirten Saymaz, Erdoğan’ın üç muhalif adayla yarıştığı ilk turu birinci olarak tamamlasa da aldığı oy yüzde 40’ın altında kaldığına; ikinci turda ise dört muhalif adayın da gerisinde kaldığına dikkati çekti. Ankete göre ikinci turda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Erdoğan’ı 16 puanlık farkla geçiyor. Erdoğan, diğer dört aday karşısında yüzde 42.7’yi aşamıyor.

Araştırmada, birinci ve ikinci turda olasılıklı senaryolar geliştirildi ve katılımcılara sorular soruldu. Birinci turda Erdoğan’ın karşısında CHP lideri Kılıçdaroğlu, İyi Parti lideri Meral Akşener ve HDP’nin adayı aynı anda yarışa sokuldu. Erdoğan yüzde 38.8, Kılıçdaroğlu yüzde 22.3, Akşener yüzde 18, HDP adayı yüzde 10 alıyor. Kararsızlar, protestocular ve “Cevabım yok” diyenlerin toplamı 10.8’de kalıyor.

Babacan ortak bir isimde uzlaşılmazsa altılı masada birden çok adayın yarışa katılabileceğini söylediği için ikinci senaryoda seçenekler arasına alındı. Babacan aday olduğu takdirde yüzde 10.5 oy elde ediyor. Bu durumda Erdoğan’ın oyu yüzde 38.3’e inerken, Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 30.3’e çıkıyor.

İkinci turda ise Erdoğan karşısında dört ihtimalli senaryonun üzerinde duruldu.

Erdoğan ve Mansur Yavaş yarışırsa… Erdoğan yüzde 37.7, Yavaş yüzde 53.9 alıyor. Arada 16 puan fark var. Yüzde 8.4 ise kararsızlar, protestocular ve “Cevabım yok” diyenlerden oluşuyor.

Erdoğan ve İmamoğlu yarışırsa… Erdoğan yüzde 42.3, İmamoğlu yüzde 48.6 alıyor. Kararsızların ve diğerlerinin toplamı yüzde 9.1 oluyor.

Erdoğan ve Akşener yarışırsa… Erdoğan yüzde 42.3, Akşener yüzde 46.4 alıyor. Kararsızların ve diğerlerinin toplamı yüzde 11.3 oluyor.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yarışırsa… Erdoğan yüzde 42.7, Kılıçdaroğlu yüzde 45.4 alıyor. Kararsızların ve diğerlerinin toplamı yüzde 11.9 oluyor.

“Muhalefetin cumhurbaşkanı adayını beğenmezseniz ne yaparsınız?”

Katılımcılara “Muhalefetin cumhurbaşkanı adayını beğenmezseniz ne yaparsınız?” diye soruldu. Yüzde 40’ı “Kim olursa olsun oy veririm” derken, yüzde 12.9’u sandığa gitmeyeceğini söyledi. Yüzde 42’si ise Erdoğan’a oy vereceğini belirtti.