Sosyal Güvenlik

Metal iş kolunda toplu iş sözleşmesi için anlaşılamadı

Sendikalar uyuşmazlık tutanağı tutarken arabulucu dönemi başladı

05 Aralık 2019 11:04

Yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren MESS sözleşmesinde patronlar ilk kez işçi sendikalarına zam teklifini sundu. MESS, hükümetin enflasyon rakamlarına dayanarak yüzde 6 zam ve 3 yıllık sözleşme teklifini tekrarladı. Sendikalar uyuşmazlık tutanağı tutarken arabulucu dönemi başladı. 

Türk Metal Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre önceki gün yapılan görüşmede Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), sözleşmenin 3 yıllık olması ısrarını sürdürdü. Türk Metal heyeti ise sözleşmenin 2 yıllık olması talebini yineledi.

MESS ilk 6 ay için, altı aylık enflasyon rakamı olan yüzde 6.05’i teklif etti. Diğer 6 aylarda ise enflasyon oranında zam önerdi. Sosyal haklarda ise MESS’in teklifi yüzde 15.01 oldu. Öte yandan Türk Metal gece çalışma tazminatının yüzde 15’e yükseltilmesi talebini iletti. Yapılan görüşmelerde bu talepler karşılıklı olarak reddedilerek toplantıda uyuşmazlık tutanağı tutuldu.150 bin işçiyi ilgilendiren sözleşme arabulucu sürecine girdi.

"Meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyeceğiz"

Uyuşmazlık konusunda açıklama yapan Türk Metal Sendikası, “Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta gelmektedir” dedi.

Açıklamada "MESS, ücret teklifi olarak birinci 6 aylık dönem için yüzde 6,05 oranında ücret zammı önerdi. Bu oran ortalama ücrette ikramiye dahil net 204 TL’dir. Diğer altışar aylarda ise enflasyon oranında zam önerdi. MESS, 3 yıllık TİS teklifini devam ettirdiğini belirtti. Ücret zammı talebi ortalama ücrette seyyanen ikramiye dahil net 1.150,00 TL’dir. Buna göre ilk 6 aylık dönem için ücret zammı teklifimizin karşılığı ortalama ücret bazında yüzde 34’dür. MESS, sosyal haklarda da yüzde 15,01 oranında artış teklif etti. Sendikamızın sosyal haklara ilişkin teklifi ise ortalamada yüzde 55. MESS, sosyal haklarla ilgili herhangi bir ilave teklifi kabul etmeyeceğini belirtti. Ayrıca, Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının kaldırılmasını önerdi. MESS’in tekliflerinin kabul edilmesi hiçbir biçimde mümkün değildir. MESS, bugün yapılan oturumda da işçi hak ve özgürlüklerini hiçe sayarak, sendikamızın kabul edemeyeceği bir ücret artışı teklifinde bulunmuştur. Türk Metal, MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir” ifadeleri yer aldı.