Gündem

İstanbul'da okullar büyük deprem için alarm veriyor, Bakanlık “Mescitsiz Okul Kalmasın” projesi yürütüyor

2016 yılında, amacı 'dindar nesil yetiştirmek' olan vakıfla 90 okul için protokol imzalanmış

04 Ekim 2019 12:05

İstanbul'da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından 29 okulda eğitime ara verildi ve öğrenciler başka okullara yönlendirildi. Hasar gören okulların bazılarının 1999 depremi sonrası yapıldığı ya da okullarda önceden güçlendirme çalışmaları yapıldığı ortaya çıktı. Veliler, okullarda 1999 yılından bu yana yapılması gereken güçlendirme ve yenileme çalışmalarının yeterliliği konusunda endişe yaşarken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu süreçte "Mescitsiz Okul Kalmasın" projesi yürüttüğü ortaya çıktı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildiricin'in haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), amacı, “Dindar nesil yetiştirmek” olan ve İBB bütçesinden 4.3 milyon lira aktarılan İnsan Vakfı ile 2016 yılında masaya oturdu. Vakfın, “İbadet etmenin yaşı ve cinsiyeti yoktur” diyerek hazırladığı, “Mescitsiz Okul Kalmasın” projesi Bakanlığın onayına sunuldu. MEB’in, projeyi onaylamasının ardından İstanbul'da ilköğretim okullarına, ortaokullara ve liselere 19 mescit inşa edildi. İnsan Vakfı’nın dönemin Genel Sekreteri Metin Baksi, proje ile 90 okula mescit yapılacağını açıkladı.

Bakanlık, onayladığı projenin reklam ve tanıtım işlerini de üstlendi. İstanbul’daki reklam panolarına projenin tanıtım afişleri asıldı. Proje kapsamında aralarında ilköğretim okullarının da yer aldığı 19 okula mescit yaptırıldı. Mescit yapılan okulların bazıları, vakfın internet sitesinde, “Kadıköy 29 Ekim İlköğretim Okulu, Asımın Nesli İmam Hatip Ortaokulu, Etiler Anadolu Lisesi” ve “Küçükyalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” şeklinde sıralandı.

“Mescitte ve minder üzerinde” ders

2016 yılında MEB ile imzaladığı protokole dayanarak okullar mescit yaptıran vakıf, 2018-2019 eğitim öğretim yılı öncesinde de İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzaladı. Yeni protokol ile mescit yapılacak okul sayısının daha da artırılacağı, 70 okula daha mescit yaptırılacağı ifade edildi. Proje ile mescit inşa edilen okulların din derslerinin “mescitte ve minder üzerinde” verilebileceği açıklandı.

Maarif ile bağlantılı

İnsan Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan ve ilk Genel Başkanı olan Yunus Torpil, Türkiye Maarif Vakfı Yönetim Kurulu’nda da bulunuyor. Torpil, MEB bütçesinden 541 milyon lira aktarılan Maarif’in yedi yöneticisinden biri olarak görev yapıyor.