Ekonomi

Merkez Bankası: Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasası'nın açılmasına karar verildi

01 Ekim 2019 10:13

Merkez Bankası, bankaların likidite yönetimdeki etkinliğinin artırılması amacıyla yeni bir adım attı. Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasası'nın açılmasına karar verilirken, bu piyasadaki Merkez Bankası taraflı işlemler 2 Ekim'den itibaren başlayacak. 

Yapılan açıklama şöyle:

"Bankaların likidite yönetimdeki etkinliğin artırılması amacıyla Merkez Bankası bünyesinde Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasasının açılmasına karar verilmiştir.

İşlemler, Döviz ve Efektif Piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalarla limitleri dâhilinde alım/satım yönünde kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilecektir.

Söz konusu piyasada Merkez Bankası taraflı işlemlere 2 Ekim 2019 tarihinden itibaren başlanacaktır.  İşlemlere ilişkin ayrıntılar veri dağıtım sistemleri aracılığı ile günlük olarak ilan edilecektir."

Albayrak: Artık bankaların, gerçek meseleleri olan, finansman sağlama işine döneceklerini düşünüyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da dün Yeni Ekonomi Programı'nı açıklarken yaptığı konuşmada bankaların gelecek günlerde yeni bir başlangıç yapacağını belirterek, "Artık bankaların, gerçek meseleleri olan, finansman sağlama işine döneceklerini düşünüyoruz. Birçok defa vurguladığım hedeflerle uyumlu finansman modellerini tıpkı kamu bankalarının yaptığı gibi özel enstrümanları yeni ürünleri devreye alarak sektörde daha etkin rol oynayacaklarını bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.