Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı, "Net değil brüt rezerve bakılmalı" demişti; o da azalmaya devam ediyor

Brüt döviz rezervleri, 1 milyar 246 milyon dolar azalışla 71 milyar 748 milyon dolar olarak gerçekleşti

23 Mayıs 2019 18:03

T24 Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt döviz rezervleri, 1 milyar 246 milyon dolar azalışla 71 milyar 748 milyon dolar olarak gerçekleşti. Brüt rezervlerde son bir ayda gerçekleşen düşüş, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın nisan ayı sonunda yaptığı "Biz diğer merkez bankaları gibi rezervle ilgili iletişimimizi bugüne kadar hep brüt rezerv üzerinden gerçekleştirdik. Bizim ülkemiz gibi dolarizasyonun yüksek olduğu ülkelerde rezerv tartışmalarının brüt rezervler üzerinden yapılması en uygun olan yöntem" açıklamasını getirdi.

TCMB Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre, 17 Mayıs'ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1 milyar 246 milyon dolar azalışla 71 milyar 748 milyon dolar olarak gerçekleşti. Brüt döviz rezervleri, 10 Mayıs ile biten haftada 72 milyar 994 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 63 milyon dolar yükselişle 20 milyar 664 milyon dolardan 20 milyar 727 milyon dolara çıktı. Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 183 milyon dolar azalarak 93 milyar 658 milyon dolardan 92 milyar 475 milyon dolara geriledi.

TCMB brüt döviz rezervlerinde son bir ayda yaşanan değişim, net döviz rezervlerinde yaşanan düşüşe ilişkin TCMB Başkanı Çetinkaya'nın nisan ayı sonunda yaptığı enflasyon sunumunda dile getirdiği "Biz diğer merkez bankaları gibi rezervle ilgili iletişimimizi bugüne kadar hep brüt rezerv üzerinden gerçekleştirdik. Bu yaygın bir pratik. Net rezervin üzerinde mutabık kalınmış bir tanımlaması yok. Bizim ülkemiz gibi dolarizasyonun yüksek olduğu ülkelerde rezerv tartışmalarının brüt rezervler üzerinden yapılması en uygun olan yöntem" yorumunu akıllara getirdi.

TIKLAYIN - 1 milyar dolar daha azaldı, Cumhurbaşkanı “Sirk cambazları gayri samimi açıklamalar yapıyor” dedi; net döviz rezervi gizemi devam ediyor

TCMB'nin son zamanlarda net döviz rezervlerinde yaşanan düşüş ve bunun nedenleri büyük bir tartışma konusu olmuştu. 19 Nisan ile biten hafta itibari ile net uluslararası net rezervler 1,54 milyar dolar azalışla 26,873 milyar dolara gerilemişti.


  • Brüt rezervler: Bankaların Merkez Bankası'nda tuttukları döviz mevduatlar ile yabancı para cinsi zorunlu karşılıklar gibi kalemlerini de kapsayan tutar.
  • Net rezervler: Merkez Bankası'nın kendi döviz rezervi birikimi.

Ekonomistler ise Çetinkaya'nın bu açıklamasına karşı çıkmış, ekonomist Burak Arzova brüt rezervlere önem verilmesi gerektiğine karşı çıkmıştı:

"Brüt rezervin içinde senin kullanamayacağın paralar var, bankaların sana yatırmış oldukları bir ödünç para. Konu rezervlerin azalması değil, TCMB'nin bilançosunda meydana gelen fark, bu paranın nerede olduğu konusuydu. Bu konuya açıklama getirilemedi."

Ekonomist Vedat Özdan da rezervler konusunda Çetinkaya'nın yaptığı açıklamanın aydınlatıcı olmadığını söylemişti.

TIKLAYIN - Ekonomistler, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın enflasyon raporu sunumu için ne diyor?

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Özdan, rezervlerle yapılan açıklamanın tam tersine şüpheleri artırdığını aktarıyor:

"Sıkıştığınız zaman net rezerv bile bazen yeterli olmaz. Net rezervlerin bir kısmı da öyle bağlanmıştır ki hemen nakde çeviremezsiniz. Mesela Basel'de (İsviçre) TCMB'nin 17-19 ton altını var. Bunu rezerv olarak kullanabilir misiniz? 2-3 günlük bir atakta elinde ne kadar cephane var, ona bakılır."

TIKLAYIN - Döviz mevduatı rekor seviyeye ulaştı