Dünya

"Merkel ve Davutoğlu 2016'da habersizce görüştüler"

"Onlar benim en yakın ortaklarımdı..."

11 Şubat 2019 12:49

Türkiye'nin 2016 yılında AB ile yaptığı göçmen anlaşmasıyla ilgili olarak bir iddia ortaya atıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile AB yetkililerin bilgisi dışında müzakerede bulunduğu ileri sürüldü.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında 2016’da yapılan göçmen anlaşmasının Brüksel’de ciddi bir gerginliğe yol açtığı ortaya çıktı. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kendisine danışmadan Türkiye ile özel görüşme yapmasına öfkelendiğini, yapılan anlaşmayı da ‘felaket’ olarak gördüğünü söyledi.

Sözcü'nün dikkati çektiğine göre Tusk, BBC için hazırlanan bir belgesel için verdiği demeçte, Merkel, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte arasında, Brüksel’deki AB zirvesinden iki hafta önce bir pazar gecesi yapılan toplantıyı eleştirdi. Avrupa Konseyi Başkanı, Türkiye ile anlaşmanın ana hatlarının belirlendiği toplantı hakkında “Benim tepkim şuydu: Şaka mı bu? Bunun doğru olduğuna inanamadım. Onlar benim en yakın ortaklarımdı” dedi.

BBC belgeselinde Merkel ve Rutte’nin Davutoğlu’nun neredeyse tüm taleplerini kabul ettiği de öne sürülüyor.