Ekonomi

Memurlara yapılan toplu sözleşme zammı enflasyonun altında kaldı

Toplu sözleşme gereği çalışanlar ve emekliler farkı almak için temmuza kadar beklemek zorunda

04 Haziran 2019 10:10

Memur-Sen’in altına imza attığı memur ve memur emeklilerine bu yılın ilk 6 ayı için verilen yüzde 4 toplu sözleşme zammı, enflasyonun altında kaldı. 5 aylık enflasyona göre yüzde 1 oranında enflasyon farkı oluştu. Memur ve emekli devletten alacaklı hale geldi. Ancak yine toplu sözleşme gereği çalışanlar ve emekliler farkı almak için temmuza kadar beklemek zorunda kalacak. Memurun aylık kaybı telafi edilmeyecek.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Bayram Zengin de ramazan ayında tüketici enflasyonunun düşürülmüş olmasının oldukça manidar olduğunu vurguladı. 

İlk 5 ayda harcama grubunun 4’te 1’ine karşılık gelen gıda ve alkolsüz içecek harcamalarındaki artışın yüzde 10.23 olmasının da ayrıca düşündürücü olduğunu dile getiren Zengin, “Çünkü bu oran memur ve emeklinin mutfak enflasyonudur. Mutfak enflasyonunun yıllık oranı ise yüzde 28.44 olarak ve yıllık en fazla artış gösterilen grup olarak açıklanmasına rağmen mayıs ayında ve ramazan olmasına rağmen yüzde 1.18 düşüş gösterilmesi TÜİK’in enflasyon hesaplamada vejetaryen mevsimini başlattığını gösteriyor. TÜİK’in açıkladığı ısmarlama oranlar bile memur ve emekli için mutfaktaki yangının büyümeye devam ettiğini gösteriyor” dedi.

Memur ve emeklilerin bir bayrama daha buruk girdiklerine işaret eden Zengin, bazı unvanlardaki memurların kayıplarını (aile ve çocuk yardımı hariç) şöyle sıraladı: 

12/1 derece ve kadrodaki hizmetlinin ocak ayında aylığındaki 113.81 liralık artışa karşın mayıs ayı enflasyon kaybı 157.22 lira oldu. Hizmetli 43.40 lira alacaklı hale geldi. 

9/1 derece ve kadrodaki memurun aylığında mayıstaki erime miktarı 168.48 lira, enflasyon alacağı 46.51 lira.

7/1 derece ve kadrodaki öğretmenin aylığında mayıstaki erime miktarı 191.07 lira, enflasyon alacağı 52.75 lira

8/3 derece ve kadrodaki pratisyen doktorun aylığında mayıstaki erime 275.54 lira, enflasyon alacağı 76.07 lira