Gündem

Mehmet Ayvalıtaş davasında sanıkların beraatine tepki: Basit bir trafik kazası olsaydı 5-6 sene alırlardı

25 Ekim 2019 13:57

Taksim Dayanışması, Gezi Parkı eylemleri sırasında Mehmet Ayvalıtaş’ın öldürülmesine ilişkin 6,5 yıldır süren davanın sanıkların beraatıyla sonuçlanmasını protesto etti. Konuya ilişkin Karaköy’de bulunan Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Baba Ali Ayvalıtaş, kendilerine bu süre boyunca eziyet çektirildiğini belirterek, "Türkiye'de adalet yok" dedi.

Toplantıya Mehmet Ayvalıtaş'ın ailesi, avukatları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Şeker ve çok sayıda kişi katıldı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre toplantıda ilk olarak Mehmet Ayvalıtaş ailesinin avukatı Sevgi Evren konuştu. Davada sanıkların kusurunun görmezden gelindiğini belirten Evren, "Yaptığımız itirazlar Adli Tıp'a gitti. Fakat yine deliler karartıldı. Sanıkların kusursuz olduğu iddia edildi. Delillerimiz dosyaya alınmadı. Tespitler yapmamıza rağmen, alternatif rapor sunduk. Fakat iki sanık siyasi atmosferden yararlanarak, tedbir almadan, frene basmadan ağır bir suç işlediler" dedi.

TIKLAYIN - Mehmet Ayvalıtaş'ın babasından 'beraat' kararına tepki; "Yargı yok, adalet yok, ahlak yok"

"Basit bir trafik kazası olsaydı 5-6 sene alırlardı"

Her türlü baskı ve adaletsizlikle karşılaştıklarını ifade eden Evren, "Bu dava basit bir trafik kazası olsaydı eğer sanıklar 5-6 sene alırlardı. Ama maalesef bunun siyasi kararlar olduklarını görüyoruz. 3 defa mahkeme salonu değişti. Silahların gölgesinde duruşmalar gerçekleşti. 6 ay MOBESE görüntüleri kaçırıldı. Duruşmanın genelinde çevik kuvvet şiddetine maruz kaldık" ifadesinde bulundu.

"Delillere rağmen beraat kararı verildi"

Tüm bunlara rağmen “duruşmaya gelmeyen sanıkların adresi bulunamadı” cevabıyla karşılaştıklarını hatırlatan Evren, "24 celse geçti, 25 dilekçe sunduk. 6 buçuk yıl boyunca direndik ve bunu yeterince deşifre ettik. Hiçbir gerekçe vermeden mütalaa verildi. İrademize saygısızlık yapılarak beraat kararı verildi" diye konuştu. Evren, "Tüm delillere rağmen beraat kararı verenler toplumun hafızasına kazındı. Bu cinayetlerin sorumluların cezalandırılması için mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

"Sürekli polis ve çevik kuvvetin şiddeti ve baskısı ile karşılaştık"

Ardından konuşan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, 6 buçuk yıl boyunca eziyet çektiklerini belirterek, "Sürekli polis ve çevik kuvvetin şiddeti ve baskısı ile karşılaştık. Bizi Türkiye düşmanı olarak tanımlıyorlar. Orayı burayı yıkarız sanıyorlar ama biz yurdumuzu seviyoruz, adalet istiyoruz sadece" dedi.

"Adalet Tayyip'e de lazım"

Gezi'nin halkların iradesi olduğunu söyleyen Ayvalıtaş, "Gezi'de halk ayaklanması vardı. Deliller olmasına rağmen beraat kararı verilmesi çok ağır. 2-3 gün kendime gelemedim. İçim yanıyor. Faşistsiniz dedim, adalet herkese lazım dedim. Adalet Tayyip'e de lazım. Türkiye'de adalet yok. Faşistlere, hırsızlara, tecavüzcülere adalet var. Yaşadığımız sürece mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

"O gün Gezi'de sokağa çıkanlar, adaleti öldürüyorsunuz diye sokağa çıktılar"

Toplantıda son olarak konuşan CHP milletvekili Ali Şeker, "O gün Gezi'de sokağa çıkanlar, adaleti öldürüyorsunuz diye sokağa çıktılar. Onların bıraktığı yerden devam edeceğiz. Mehmet Ayvalıtaş ve bütün gezi şehitlerini saygıyla anıyoruz" diye belirtti.

TIKLAYIN - Mehmet Ayvalıtaş davasında karar: İki sanık beraat etti