Gündem

Meclis, “yeni siyasi tablo nasıl olacak?” tartışmaları ile açılıyor; ilk gündem yargı reformu paketi

30 Eylül 2019 15:22

T24 Ankara

TBMM, 2,5 aylık tatilin ardından yarın özel oturumla açılacak. Yeni yasama döneminde, siyasetteki en önemli tartışma AKP’den kopan eski bakan Ali Babacan ile eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ayrı ayrı yürüttükleri partileşme çalışmaları. AKP, bu dengeleri de tartışacağı ilk kampını, TBMM açıldıktan hemen sonra 4-5-6 Ekim’de yapacak. CHP’nin kampı da aynı tarihlerde gerçekleştirilecek.

TBMM’nin ilk gündemi ise yargı paketi olacak. Muhalefet partilerine Meclis açılmadan gönderilen paketin TBMM açılır açılmaz gündeme alınması ve komisyonda tartışılması bekleniyor. Yeni yasama yılı, yarın TBMM’de yapılacak özel oturumla açılacak. Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda hazırlanan 1. Yargı Paketi, TBMM’nin ilk mesai başlığı olacak.

TBMM’ye hemen sevk edilecek pakette, beraat eden, takipsizlik alan, cezasının infazı bitenlerin pasaportlarının İçişleri Bakanlığı incelemesi sonrasında verilmesi, tutukluluk sürelerinin kısaltılması, istinaf mahkemelerinin yetkisindeki bazı dosyalar için Yargıtay’da temyiz yolunun açılması, Seri Yargılama Usulü-Basit Yargılama usullerinin ilk kez mevzuata girmesi, haber ve düşünce açıklamalarının terör propagandası kapsamından çıkartılması, 15 yıl kıdemli avukatlara yeşil pasaport verilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor. Adalet Bakanlığı, bir yandan da MHP’nin TBMM’ye teklif olarak getirdiği ancak geçen yasama yılında gündeme alınmayan ceza indirimi süreleri ile ilgili yargı paketi çalışmalarını sürdürüyor. CHP ve HDP’nin de alternatif yargı paketlerini TBMM’ye sunacağı belirtiliyor.

Rabia Naz Komisyonu

Şüpheli biçimde yaşamını kaybeden ve babasının adalet mücadelesi sonucunda, ölümü ile ilgili soruşturma dosyası Türkiye gündemine giren 12 yaşındaki  Rabia Naz için TBMM’de komisyon kurulacak. Yeni yasama döneminde, TBMM İçtüzüğü’nün değiştirilmesi de gündeme gelecek. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne uyum kapsamında yapılacak değişiklikler tartışılacak. Yeni siyasi dengeler Meclis’in yeni yasama dönemindeki en önemli gündem başlıklarından olacak. Babacan ve Davutoğlu’nun ayrı ayrı yürüttüğü siyasi çalışmaların nasıl bir Meclis dengesi yaratacağı siyasi kulislerde şimdiden tartışılıyor. AKP, yeni yasama yılının hemen başında 29. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nı Kızılcahamam’da yapacak. Aynı tarihlerde CHP grubu da Abant’ta bir araya gelecek.