Gündem

Meclis Başkanı Şentop: Barış Pınarı Harekâtı sürecinde tarafların tavrı kayıt altındadır

18 Ekim 2019 12:02

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, dün  akşam saatlerinde Türkiye ile ABD'nin Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin mutabakata varılmasına ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. "Türkiye, dün ABD ile varılan mutabakatla Barış Pınarı Harekatı’na zemin teşkil eden hedeflerine ulaşmıştır" diyen Şentop, "Bu süreçte yaşananlar ve tarafların tavrı kayıt altındadır" ifadesini kullandı.

Şentop'un 'kayıt altına alınmıştır' açıklaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD heyeti ile yaptığı görüşme öncesindeki açıklamalarını akıllara getirdi. Erdoğan harekâtta Türkiye'ye destek olmayan müttefik ülkelere tepki göstermiş, "kimin ne olduğunu" gördüklerini ifade etmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 4 saat 20 dakikalık görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Türkiye ile ABD'nin Suriye'de ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurdu. Anlaşmaya göre YPG/PYD unsurları ateşkesin yürürlükte olacağı 120 saat içinde güvenli bölgeden çekilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın, “Teşekkür” mesajına, “Bu ortak çabanın bölgemize barış ve istikrar getireceğinden eminim” diye yanıt verirken, Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, operasyona ara verildiğini, bunun bir ateşkes olmadığını belirterek, “Ateşkes iki meşru taraf arasında yapılır” ifadesini kullandı.