Dünya

May'in istifa kararının ardından ana muhalefetten erken genel seçim çağrısı: Başarısız olan sadece başbakan değil

"Hepsi gitmeli"

24 Mayıs 2019 14:55

T24 Dış haberler

Britanya Başbakanı Theresa May'in 7 Haziran'da görevinden istifa ettiğini açıklamasının ardından ana muhalefet konumundaki İşçi Partisi (Labour Party) hükümete "erken genel seçim çağrısında bulundu. 

İşçi Partisi'nin resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Ülkeyi bir arada tutmak için ve sadece azınlık için değil, çoğunluk için adaletli bir toplum inşa etmek için şimdi bir genel seçime ihtiyacımız var" denildi. İşçi Partisi ayrıca Theresa May'in sahneden inerken çekilmiş bir resmini paylaştı. Resmin yanında, "Brexit, Ulusal Sağlık Servisleri (NHS), okullar, evsizlik, uluslararası kredi ve tren rayları konusunda sadece May başarısız olmadı, tüm hükümet başarısız oldu. Hepsi gitmeli" ifadeleri yer aldı.

İşçi Partisi erken seçim çağrısı yaptığı ilk paylaşımın ardından, bir de video yayınladı. Videoda şu ifadeler yer aldı:

"Bu Muhafazakar Parti dağılıyor. Bu ülkenin bir başka Muhafazakar lidere ihtiyacı yok, yeni bir hükümete ihtiyacı var. Yeni bir Muhafazakar Partili lider Brexit krizini de Ulusal Sağlık Servisi krizini de, evsizlik krizini de, sokaklarımızdaki krizi de çözemeyecek. Sadece bir genel seçim ülkemizi Muhafazakarlar tarafından daha fazla krize sürüklenmesini önler. İşçi Partisi kemer sıkmaya son verecek, topluluklarımıza yatırım yapacak, kamu servislerine düzgün bir şekilde fon sağlayacak, yeşil bir endüstri devrimi gerçekleştirecek ve Britanya'yı yeniden inşa edecek. Muhafazakar Parti parçalanmış durumda. Bu partinin fazlasıyla bir değişime ihtiyacı var. Şimdi genel seçim zamanı."

Partinin başlattığı #GeneralElectionNow etiketine kısa süre içinde yüzlerce kişi sosyal medya üzerinden destek verdi.

May bu sabah Avam Kamarası'ndaki önde gelen Muhafazakar Partili isimlerden oluşan 1922 Komitesi'nin başkanı Graham Brady ile görüştükten istifa kararını açıklamıştı.

May'in istifasının ardından başbakanlığa en yakın isim olarak eski dışişleri bakanı Boris Johnson görünüyor. BBC'ye bilgi veren bakanlara göre yeni bir başbakanın belirlenmesi için yarışın 10 Haziran'da başlaması bekleniyor.

TIKLAYIN - Britanya'da Muhafazakar Partililer başbakan olarak Boris Johnson'ı görmek istiyor

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, May'in istifa açıklamasının sonrasındaki ilk açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Theresa May istifa ederek doğru şeyi yaptı. Ülkenin aylardır bildiği şeyi sonunda kabul etti: o da, bölünmüş ve parçalanmakta olan partisi de bu ülkeyi yönetemiyor. 

Muhafazakarların lideri kim olursa ülkemizi geleceğine halkın karar vermesine bir genel seçim aracılığıyla izin vermelidir"