Dünya

'Mavi Kız'a destek veren İranlı kadın oyuncu hakkında tutuklama emri çıkartıldı

Mahkeme binası önünde kendisini yakan Hudayari pazartesi günü hastanede hayatını kaybetmişti

14 Eylül 2019 11:50

T24 Dış haberler

Kadınların stadyuma girmesinin yasak olduğu İran'da erkek kılığında bir futbol maçına girdiği için yargılanan, "Mavi Kız" lakabıyla tanınan ve yargılanacağı mahkeme salonunun önünde kendisini yaktıktan sonra hayatını kaybeden 29 yaşındaki Seher Hudayari'ye destek veren İranlı oyuncu Saba Kemali hakkında tutuklama emri çıkartıldı.

Al Arabiya'nın aktardığına göre Kemali, Instagram'dan yaptığı paylaşımda "Mavi Kız'a İmam Hüseyin İbn Ali'ye davranıldığından daha kötü davranıldı" yazmıştı. İranlı oyuncu daha sonra bu paylaşımı silerek, "Kimsenin imamların özel statülerini lekeleyemeyeceğine inanıyorum" yazdı. 

Kemali yaptığı paylaşımın yanlış anlaşıldığını ve "fanatikler tarafından çarpıtıldığını" ifade etti. İran'da mahkeme, paylaşımlar sebebiyle Kemali hakkında tutuklama kararı çıkardı.

Desteklediği takımın renklerinden dolayı "Mavi Kız" olarak anılan ve gerçek ismi bilinmeyen İranlı kadın, maça gittiği fark edilince üç gün gözaltında tutulmuş, kefaletle serbest bırakılmış, daha sonra da mahkemeye çıkmak için 6 ay beklemişti. 'Mavi Kız' 6 ay bekledikten sonra mahkeme salonuna geldiğinde ise hakim duruşmayı "ailevi bir acil durumdan" sebep iptal etmişti. BBC'nin aktardığına göre mahkeme salonunda kendisine 6 ay hapis cezası verilebileceğini duyduğu iddia edilen 'Mavi Kız' kısa süre sonra mahkeme binasının önünde kendisini yaktı. Hudayari hastaneye kaldırıldıktan bir hafta sonra hayatını kaybetti.