Gündem

"Mansur Yavaş, HDP'den bile yüzde 60 gibi yüksek bir oranda destek alıyor"

Prof. Dr. Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başarı bulunma oranının geçen yıla göre yüzde 10 düştüğünü söyledi

20 Ocak 2020 11:16

Kadir Has Üniversitesi’nin 26 ilde bin kişiyle görüşerek yaptığı araştırmanın koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Mansur Yavaş'ın sorunları hızlı çözdüğü için her kesim tarafından desteklendiğinin kaydetti. Aydın, Yavaş'ın HDP'den bile yüzde 60 civarında bir oranda destek gördüğünü ayrıca AKP ve MHP tabanı tarafından da başarılı bulunduğunu ifade etti.

Cumhuriyet'ten İpek Özbey'in haberine göre yerel seçimlerle başlayan ve hâlâ devam eden tartışmalar nedeniyle kutuplaşmanın tekrar yükseldiğinin söyleyen Aydın, "Bu araştırmayı 10 yıldır yapıyoruz, hep laik-dindar ayrımını net şekilde gördük. Fakat bu sene ilk defa, zengin-fakir ayrımını gördük. Çünkü ekonomik kriz var" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başarı bulunma oranının geçen yıla göre yüzde 10 düştüğünü söyleyen Aydın, AKP'ye oy verenler içinde de  Erdoğan'ı başarılı bulanların oranının yüzde 2.5 düştüğünü kaydetti. Aydın bu düşüşün nedeni olarak ekonomik politikalara ve Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne işaret etti.

MHP'ye oy veren seçmenin AKP'ye oy veren seçmenden daha mutlu olduğunu ve hükûmet ile Cumhurbaşkanı'na daha çok destek olduklarını belirten Aydın, "Çok basitleştirirsek hükûmet sisteminin, MHP’nin işine yaradığını söyleyebiliriz. Parlamenter sistemin küçük partisiyken, anahtar parti haline geldi. AKP’nin yüzde 40 oyundan daha önemli, MHP’nin yüzde 10’luk oyu" ifadelerini kullandı.

Millet İttifakı'nın oyunu 2018'den beri 11.5 puan artırdığını söyleyen Prof. Aydın, "CHP’de bir yükseliş trendi var. Şimdiye kadar hiçbir anketimizde yüzde 33 düzeyinde çıkmamıştı" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında konuşan Mustafa Aydın, Mansur Yavaş'ın yerele odaklandığı ve sorunları hızla çözdüğü için başarılı olduğunu söyledi. Yavaş'ın geniş kitleler tarafından desteklendiğini kaydeden Aydın, HDP'den bile yüzde 60 gibi yüksek bir oranda destek aldığını söyledi. Yavaş'ın siyasi kimliğini öne çıkarmadığı için bu kadar desteklendiğini kaydeden Prof. Mustafa Aydın, "İstanbul’da MHP ve AKP tabanı Ekrem İmamoğlu’na destek vermiyor ama Ankara’da bu iki partinin tabanı Mansur Yavaş’ı başarılı buluyor" ifadelerini kullandı.