Gündem

HDP'li Kerestecioğlu'ndan Sırrı Süreya Önder açıklaması: Kavuşma yarına kaldı, yerel mahkeme kararı beklenecek

AYM, Önder’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi

03 Ekim 2019 22:32

Anayasa Mahkemesi, 2013'te Kazlıçeşme’de düzenlenen Newroz etkinliğindeki konuşması nedeniyle “terör örgütü propagandasını yapmak” suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Bu karar sonrası Önder’in Kandıra Cezaevi’nden tahliye edilmesi beklenirken HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu "Maalesef kavuşma yarına kaldı sevgili dostlar! Yarın yerel mahkeme kararı beklenecek" diye açıklama yaptı. 

Selahattin Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir de "AYM’nin Sırrı Süreyya Önder kararı İstanbul 26. Ağır CezaMahkemesine ulaşalı saatler oldu. Karardan haberleri olmalarına rağmen mahkeme heyeti ve kalemi adliyeden ayrıldı. Derhal serbest kalması gereken Önder kararı uygulayacak hakimler adliyede olmadığından serbest kalamıyor" açıklaması yaptı. 

TIKLAYIN - AYM'den Sırrı Süreyya Önder için hak ihlali kararı, tahliyesi bekleniyor

Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararında Önder'in, o tarihte devam eden çözüm sürecinin önemli aktörlerinden olduğuna dikkati çekerek, konuşmasının da hangi dil ve üslubu kullanırsa kullansın, sürecin başarılı şekilde yürütülmesi ve sonra erdirilmesi talebini amaçladığını vurguladı.

TIKLAYIN - AYM'nin Sırrı Süreyya Önder kararının gerekçesi: Çözüm sürecinin önemli aktörüydü, amacı sürecin başarılı yürütülmesiydi

"1 saat bile cezaevinde tutulmaması gerekiyorken tahliyesi muhtemelen yarına kalacak"

AYM kararının ardından Önder'in avukatı Arzu Eylem Kayaoğlu açıklama yapmıştı. 

Önder'in avukatı Arzu Eylem Kayaoğlu, Önder ile görüşmesinin mümkün olmadığını söylerken, hâlâ Anayasa Mahkemesi'nin yazışmalarının beklendiğini belirtti. Kayaoğlu, Önder'in tahliyesinin yarına kalabileceğini açıklarken, "Yarına kalma ihtimali bu saat itibariyle, öyle görünüyor. Gerçekten de hak ihlali, tahliyesine karar verilmiş, 1 saat bile cezaevinde tutulmaması gerekiyorken muhtemelen yarına kalacak. Biraz sürüncemede bırakma durumu oluyor" dedi.

RS FM'de Atilla Güner'in sunduğu Akşam Postası programına bağlanan Kayaoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Umarım akşam geç saatlere kadar halledilir. AYM'nin kararı hak ihlali ve yeniden yargılama yapılmasına yönelik, tahliyeye yönelik bir karar değil. AYM, kararını mahkemeye gönderecek, mahkemenin de tahliye ve yeniden yargılamaya yönelik bir karar vermesi gerekiyor. Biz de henüz AYM kararını görebilmiş değiliz. AYM'den karar gelmediği için yerel mahkeme bu kararı veremiyor. Mahkeme heyetinin saat 16.30 itibariyle adliyeden ayrıldığını öğrendik. Yarına kalma ihtimali bu saat itibariyle, öyle görünüyor. Gerçekten de hak ihlali, tahliyesine karar verilmiş, 1 saat bile cezaevinde tutulmaması gerekiyorken muhtemelen yarına kalacak. Biraz sürüncemede bırakma durumu oluyor.

"Bu dosyadan Sırrı Bey aynı zamanda Selahattin Bey ile birlikte yargılanıyor. İkisi adına da hüküm giydikleri gün AYM başvurusu yapıldı. Yine de Sırrı Süreyya Önder ile ilgili böyle bir karar verilmiş olması Türkiye siyaseti ve hukuku açıdan çok önemli bir karar. Ancak bu saate kadar Demirtaş'ın dosyasıyla ilgili hiçbir gelişme yok. Gündeme de alınmadı. Başvuru yapıldıktan sonra hükümete başvuruya ilişkin dilekçe gönderilir, görüş alınması istenir, 15 günlük süre var, Sırrı Bey'de bu aşamalar tamamlandı. Selahattin Bey'in dosyasında hükümetten bir cevap alınıp alınmadığı bile belli değil. Bize Selahattin Demirtaş için gelen tek şey başvurunuz alınmıştır şeklinde bir alındı belgesi. Sırrı Bey açısından bugün tahliye edilmezse hak ihlali devam ediyor, Selahattin Demirtaş açısından hak ihlali çok daha ağır bir şekilde devam ediyor."

TIKLAYIN - Sırrı Süreyya Önder kararı nasıl çıktı: Hesaplı, kitaplı “hak ihlali”