Gündem

Mahkeme başkanından avukatlara: Sanki herkesi cezalandıracakmışız gibi gösteriyorsunuz bizleri

Kapatılan Özgür Gündem'in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerinin avukatları mütalaaya itiraz etti

27 Şubat 2019 16:15

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle yargılanan Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı'nın "örgüt propagandası yapmak" suçlamasından yargılandıkları davanın 9. duruşması görüldü. Duruşmada mahkeme Başkanı Ali Günay, "Biz bağımsız bir yargı organıyız, bizleri sanki hiçbir yargılama yapmadan herkesi cezalandıracakmışız gibi gösteriyorsunuz" diyerek avukatlara tepki gösterdi.

Savcı, 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Gündem gazetesine destek vermek amacıyla başlatılan 1 günlük "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında 'örgüt propagandası' yaptıkları gerekçesiyle 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istedi.

Duruşmayı RSF, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Derneği ve Fransız Konsolosluğundan temsilciler takip etti.

Avukatlardan yargılama sürecine itiraz

Medya ve Hukuk'taki habere göre avukat Oya Meriç Eyüboğlu, savcı değişikliğine dikkat çekerek mütalaanın eksiklerine değindi. Eyüboğlu, "Müvekkillerin hangi nedenlerle suçlandığı" ve "hangi ibarelerin suç unsuru oluşturduğunun" belirsiz olması sebebiyle savcı mütalaasının kusurlu olduğunu söyledi. Avukat Özcan Kılıç da yargılama sürecinin usule aykırı olduğunu şu ifadelerle belirtti:

"Gazetenin künyesinde isimlerinin sadece bir gün yer almasına rağmen, sanıkların iddianamede anlatıldığı şekilde usule uygun olarak Genel Yayın Yönetmenliği görevini kabul edip etmedikleri, sözleşmelerinin bulunup bulunmadığı araştırılmamıştır. Bu hususta araştırma yapılmadan mütalaa verilmesi doğru değildir."

Savunma avukatları, beyanlarının ardından ek süre ve mütalaanın yeniden düzenlenmesini talep etti. Mahkeme heyeti mütalaanın yeniden düzenlenmesi talebini reddederek, duruşmayı 15 Nisan'a erteledi.