Gündem

Mahkeme, 15 Temmuz Genelkurmay Başkanlığı’nın işgali davasında ’Yurtta Sulh Konseyi üyesi’ iki kişi için iyi hal indirimi uyguladı

01 Ekim 2019 13:33

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nın işgal edilmesine ilişkin davanın gerekçeli kararında, ‘darbe girişiminin beyni’ olarak nitelendirilen 38 kişilik 'Yurtta sulh konseyi’ hakkında konsey üyelerinin hepsinin değil sadece 17’sinin tüm ülkedeki eylemlerden sorumlu olduğu belirtildi; iki konsey üyesi hakkında da iyi hal indirimi yaptı.

Davanın iddianamesinde ve savcılığın esasa ilişkin mütalaasında, 38 ‘konsey üyesi’ ülke çapında darbe faaliyeti kapsamında işlenen tüm suçlardan sorumlu tutuldu.

Davaya bakan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararında, savcılığın bu değerlendirilmesine katılmayıp tüm konsey üyelerini değil, Akın Öztürk, Mehmet Dişli, Bilal Akyüz, Hakan Evrim’in de aralarında bulunduğu 17 sanığın ülkedeki tüm eylemlerden sorumlu olduğunu belirtti.

Hürriyet’ten Mesut Benli’nin haberine göre, gerekçeli kararda, ‘konsey üyesi’ 21 sanığın ise ülkedeki tüm eylemlerden sorumlu olduklarına ilişkin delil elde edilmediğine işaret edildi. Mahkeme, ‘konsey üyesi’ olmasına rağmen sanıklar eski tuğgeneral İlhan Talu ve eski albay Osman Kardal hakkında da iyi hal indirimi yaparak müebbet hapis cezası verdi.