Gündem

Madımak Katliamı'nda hayatına kaybedenlerin anısına Ankara'ya utanç müzesi

Müzenin bütçesi için imece yöntemi belirlendi, Madımak Müze Oluyor” isimli bir banka hesabı açıldı

23 Mart 2019 08:32

25 yıl önce 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta meydana gelen ve 35 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Katliamında dış cephesi kaplanarak Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen otel yıllardır talep edilmesine rağmen Alevilere verilmedi. Bunun üzerine Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde Ankara’da utanç müzesi olarak Madımak Müzesi’nin kurulmasına karar verildi. 

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan’ın öncülüğünde ilk olarak 15 kişilik bir Madımak Müze Yönetim Kurulu oluşturuldu. Çankaya Belediyesi’nin Öveçler’de tahsis ettiği arazide oluşturulacak müze için ilk çizimler yaptırıldı. Müzede, katledilen 33 aydının balmumu heykellerinin bulunmasına karar verildi. Heykeltıraş Murat Taşkın tarafından ilk çalışmalar başlatıldı. Müzede, duman, sıcaklık efektleri ile yurttaşlara 2 Temmuz gününün yeniden yaşatılarak, hafızalara aktarılması için özel alanların oluşturulması da planlandı. 

Yaklaşık 10 milyon liraya mal olması beklenen müzenin bütçesi için imece yöntemi belirlendi. “Madımak Müze Oluyor” isimli bir banka hesabı açıldı. Müzenin ilk tanıtımı ise bugün Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 16.30’da yapılacak.



 

2 Temmuz 1993: Ateş utandı ateş olduğuna, insan utanmadı insan olduğuna...