Dünya

Macron ile Putin arasında İdlib diyaloğu: 'Ateşkes' çağrısına 'terör' yanıtı

19 Ağustos 2019 23:15

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Suriye'nin İdlib kentinde devam eden çatışmalar gündem oldu. Macron'un 'ateşkese uyun' talebine Putin, 'teröre karşı Suriye ordusunu destekliyoruz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkesinin güneyindeki Brégançon'da bulunan yazlık konutunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ağırladı. Macron ikili görüşmede Putin'e Suriye'nin İdlib bölgesi için Soçi'de alınan ateşkes kararına "gerçekten saygı gösterilmesinin acil" olduğunu söyledi.

Putin ise Macron'a Rusya ordusunun İdlib'de "Suriye ordusunu teröristlere karşı desteklediğini" dile getirdi.

Suriye yönetimi İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ilan edilen "şartlı ateşkesi" ağustos ayı başında sonlandırdı.

Suriye İnsan Hakları Ağı, Rusya destekli Suriye güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne 26 Nisan - 27 Temmuz'da düzenlediği saldırılarda 208'i çocuk, 140'ı kadın 781 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İki liderin görüşmesinde Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca Putin'e Ukrayna krizini çözmek için 'Normandiya dörtlüsü'nü yeniden toplama çağrısında bulundu. Macron, Ukrayna ile ilgili önümüzdeki haftalarda Normandiya formatında Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna'nın katılımı ile tekrar "dörtlü bir zirve" yapma çağrısında bulundu.

Macron, Ukrayna'da yeni seçilen Başkan Vladimir Zelenskiy'nin 2014 yılından beri çatışmaların devam ettiği ülkede "gerçek bir değişim" olduğunu dile getirdi. Putin de Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmelerinin kendisine ihtiyatlı bir iyimserlik verdiğini kaydetti.

Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki Donbass'ta Rusya yanlılarıyla girdiği çatışmalarda 2014'ten bu yana 13 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Putin: Rusya'da 'sarı yelekler' istemiyorum

Rusya Devlet Başkanı Putin ülkesinde yaşanan muhalif gösterilere de değindi. Putin, Fransa'da yaşanan "sarı yelekler" gösterilerine benzer bir hareketi ülkesinde istemediğini belirtti. Rus lider protestolarda "hiç kimsenin çatışmaları kışkırtma hakkı olmadığını" sözlerine ekledi.

Macron basın mensupları önünde yaptıkları konuşmada, anlaşmazlıkları olduğu sırada dahi Rusya'yı Avrupa'ya tekrar bağlamanın kendi faydalarına olduğunu dile getirdi.

Putin, Macron'un 2020 Mayıs ayında Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanya'sına karşı kazandığı zaferin 75. yıl dönümü için Rusya'ya ziyarette bulunacağını açıkladı.