Ekonomi

Londra swap piyasasında TL’nin gecelik faizi yüzde 22’den yüzde 230’a çıktı

Haftalık vadede de TL'nin faizi yüzde 24'ten yüzde 120'ye yükseldi

26 Mart 2019 16:00

T24

Türk Lirası'ndaki sert değer kaybının ardından yabancı bankaların TL elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında, Türk bankaların yasal sınırların da oldukça altında TL sağlama eğilimi neticesinde gecelik faizler hızla yükseldi. Geçen hafta gecelik vadede yüzde 22, haftalık vadede yüzde 24 civarında seyrederken bugün gecelik vadede yüzde 230, haftalık vadede ise yüzde 120 seviyeleri görüldü. Swap yoluyla TL borçlanmanın bedeli son 18 senenin en yüksek düzeyine ulaştı. 

TIKLAYIN - Swap nedir, faizi neden artıyor?

Reuters'a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi dört kaynak Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türk bankalarının işlemlerini "önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25'in oldukça altında kalacak" şekilde şekillendirdikleri söyledi.

Kaynaklar TL swap faizlerindeki yükselişte; 2018 yaz aylarında kurun tarihi zirvelerini test ettiği dönemde BDDK'nın Türk bankalarının yurt dışında TL swap piyasasına sağlayabildiği likiditeyi öz kaynağın yüzde 25'i ile sınırlayan kararının ve bankaların dün ve bugün bu sınırın da altında kalacak şekilde işlemlerini düzenleme eğiliminde olmasının belirleyici olduğunu söylediler.

Financial Times'a konuşan analist: Türk bankaları, yabancı bankalara borç vermemeleri konusunda emir almış

Financial Times’a konuşan Londra merkezli bir Türk analist, haberde isminin kullanılmaması kaydıyla yaptığı açıklamada, Türk bankalarının kendisine “Yabancı bankalara tek bir kuruş bile TL borç vermemeleri yönünde emir geldiğini" söylediğini iletti.

Bloomberg: Bazı Türk bankaları izin verilen maksimum likiditeyi önermekten bile çekiniyor

Bloomberg’ün haberinde de BDDK'nın ağustos ayında yaptığı, swap ve benzeri işlemleri bankaların öz kaynakların yüzde 25 ile sınırlandıran kararını hatırlatılarak, “Bazı Türk bankaları izin verilen maksimum likiditeyi önermekten bile çekiniyor” dendi. 

Londra swap piyasasında TL likidite elde yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL'nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanılıyordu. BDDK'nın kararı ve dün başlayan Türk bankalarının eğilimi piyasadaki likiditeyi azaltarak TL'nin maliyetini yükseltti.

Yabancılar için TL maliyetindeki artış ve TCMB'nin Cuma gününden attığı adımlar TL'deki değer kaybını sınırlayan önemli etkenler oldu. Cuma 5.84'e tırmanan dolar/TL bugün 5.47'ye kadar geriledikten sonra 5.52 civarında denge arayışında.


5 Dakika Ekonomi: Küresel durgunluk nedeniyle TL’deki değer kaybı devam edebilir