Gündem

Lise tercihleri ne zaman, nereden yapılacak?

Lise tercihleri hakkında detaylar

04 Temmuz 2022 11:01

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) 2022 LGS tercih ve yerleştirme kılavuzu açıklandı. 5 Haziran'da gerçekleşen sınavın sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler, Liselere Geçiş Sistemi kapsamında tercihlerini yapılacak.  Peki LGS tercihleri ne zaman, nereden yapılacak?

Lise tercihleri ne zaman yapılacak?

Millî Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercihleri, 4 Temmuz'da başlayacak olup, 20 Temmuz 2022 saat 17.00'ye kadar sürecek. 

Tercihler nereden yapılacak?

Öğrenciler tercihlerini, E-Okul sistemi üzerinden yapabilecek. 

Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 25 Temmuz 2022 tarihinde "http://www.meb.gov.tr" adresinden ilan edilecek.

Merkezî yerleştirme nasıl yapılacak?

Merkezî yerleştirme; merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.

Merkezî sınavla öğrenci alan okulların, belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

Yerel yerleştirme nasıl yapılacak?

Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe Millî Eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak.

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.