Gündem

Leyla Aydemir'in davasında bir kişi tahliye edildi

19 Aralık 2019 16:07

Ağrı’nın Bezirhane köyünde 15 Haziran 2018 tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra cesedine ulaşılan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in ölümüyle ilgili tutuklanan Mehmet Ali Aydemir, “mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süre, dosyasın gelmiş olduğu aşama” gerekçesiyle tahliye edildi.

Olaydan yaklaşık bir yıl sonra hazırlanan iddianame, Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, tutuklu Mehmet Ali Aydemir ile Leyla'nın amcaları Musa Aydemir (28), Yusuf Aydemir (42) ile Besim Dursun (47) ve eşi Hatun Dursun (55), Ayşe Artam (37) ve eşi Yıldırım Artam (40) hakkında "çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "iştirak halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 14'er yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

Baba şikayetçi olmamıştı

Ağrı 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 Eylül 2019'da görülen ilk duruşmada baba Nihat Aydemir sanıklardan şikâyetçi olmazken, anne Şükran Aydemir, "Kim yaptıysa şikâyetçiyim. İmanımı yakamam. Kimseyi yakamam gözümle görmedim. Susma hakkımı kullanıyorum" dedi.

Sanık Mehmet Ali Aydemir'in savunması ardından mahkeme heyeti, Aydemir'in tutukluluk halinin devamını kararlaştırırken, amca Yusuf Aydemir'in üzerine atılı suçu işlediğine yönelik tanık beyanları, müşteki beyanları, kolluk tutanakları, sanığın çelişkili beyanları ve tüm dosya kapsamı göz önüne alındığında somut delillerin bulunduğu, dinlenilmeyen bir kısım tanıklar üzerinde sanığın baskı kurma ihtimali bulunması nedeniyle tutuklanmasına karar verildi.

Tahliye kararı

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre mahkeme heyeti, 23 Ekim ve 20 Kasım'da yaptığı tutukluluk değerlendirmesinde sanıkların tutukluluk hallerinin devamını uygun bulmuştu. Mahkeme heyeti, dün yaptığı tutukluluk değerlendirmesinde ise Mehmet Ali Aydemir'in  "mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süre, dosyasın gelmiş olduğu aşama"yı gerekçe göstererek, tahliyesine karar verdi. Tutuklandığı günden beri Elazığ Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tek kişilik hücrede tutulan Aydemir, mahkeme kararıyla serbest bırakıldı. Mehmet Ali Aydemir tahliye sonrası bu sabah köyüne döndü. Dosyanın tek tutuklu sanığı ise Yusuf Aydemir tutuklu kalmaya devam ediyor.