Gündem

Mahkeme başkanından Leyla'nın babasına: Sen, ölen kızın babası değilsin de sanık gibi davranıyorsun

Mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesi nedeniyle tutuksuz sanık amca Yusuf Aydemir'in tutuklanmasına karar verdi

20 Eylül 2019 12:02

Ağrı'da'da, 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in geçen yıl kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeninin bulunmasıyla ilgili 1'i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına başlandı. Küçük kızın ailesinin dün avukatlarının bürosuna giderek, "Biz şikayetçi olmayacağız, sen davaya gelme" dediği ortaya çıktı. Baba Aydemir şikâyetçi olmadığını, şüphelendiği kişilerin olduğunu belirtti. Mahkeme Başkanı, baba Aydemir'e "Sen, ölen kızın babası değilsin de sanık gibi davranıyorsun" dedi. Leyla'nın annesi Şükran Aydemir ise, "Bu zulümdür. Gözümle görmediğim için şu an için bir şey demeyeceğim. Kim yaptıysa şikayetçiyim" dedi. Yaklaşık 10 saat süren ilk duruşma sonunda mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesi nedeniyle tutuksuz sanık amca Yusuf Aydemir'in tutuklanmasına karar verdi.

Tutuklu sanık Mehmet Ali Aydemir'in ifadesinin Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile alınacağı duruşmada tutuksuz 6 sanık salonda hazır bulundu. Leyla'nın annesi Şükran, babası Nihat Aydemir ve yakınları da katıldığı duruşmayı Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan ve Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ile Ağrı, Erzurum ve Van barolarından avukatlar izliyor.

İfadeleri alınan 6 sanık suçlamayı kabul etmeyerek olayla ilgileri olmadığı ileri sürdü. İfadesi alınan tutuklu Mehmet Ali Aydemir de "Suçlarla uzaktan yakından ilgim yoktur. En büyük şahidim Nihat Aydemir'dir. Çocuğun kaybolduğu gün ablamın evine gitmedim. Hayatim da hiç ablamın evine gitmedim. Numarası bile bende yok. Bayram günü bile çocuğu görmedim" diye savunma yaparken hakim "Jandarmayı yanlış yönlendirdin diye beyan var" dedi. Bunun üzerine Aydemir, "Jandarmayı yanlış yönlendirmedim. Cesedin bulunduğu yere jandarmayı farklı bir yere yönlendirmedim. Tarlada 3 gün çalıştım. En son üzerime atılan suçları kabul etmiyorum" dedi.

Anne şikâyetçi oldu

Anne Şükran Aydemir, duruşma salonunda ise şikayetçi olduğunu söyledi. Mahkeme başkanının "Sana baskı yapıp korkutuyorlar mı? Bak kızın ölmüş, anlat. Bize yardımcı ol" sorusu üzerine 'Önce Allah'a, sonra devlete ve mahkemeye' güvendiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Kızımı kim o şekilde öldürdüyse aç susuz bıraktılar. Kızımı kim o şekilde öldürdü, zulümdür. Çıplak niye soydunuz? Benim 6 çocuğum daha var kim yaptıysa şikayetçiyim. İmanımı yakamam. Kimseyi yakamam gözümle görmedim. Susma hakkımı kullanıyorum."

 Baba Nihat Aydemir ise, aile bireylerinin olayın faili olduklarına inanmadığını söyledi.

Heyet başkanının 'neden aileni koruyorsun' sorusu üzerine, "Ben onları korumuyorum. Eğer onlar yapmışsa onlardan da şikayetçiyim. Ama ailemin bu işi yaptığına inanmıyorum" dedi.

"Sen, ölen kızın babası değilsin de sanık gibi davranıyorsun"

Nihat Aydemir, "Asıl benim şüphelendiğim kişiler Ali ve Mehmet K." dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Sen, ölen kızın babası değilsin de sanık gibi davranıyorsun. Çok ciddiyetsiz bir adamsın. Magazin programlarındaki gibi altını doldurmadan birilerinden şüpheleniyorsun" dedi.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan, küçük kızın amcası Musa Aydemir ise, Leyla'nın en sevdiği yeğeni olduğunu söyledi ve "Tarlada fotoğraflarını ve videosunu çektim. Daha sonra evin önüne getirip bıraktım. 18 gün boyunca jandarma ve emniyetle birlikte ben de aradım. Günde 3- 4 saat uyudum. Arama yaptığım zamanlarda da camideydim. Jandarmadan bile daha çok ben aradım. Burada olduğum için çok üzgünüm. Video ve fotoğraflarını çektiğim için medya çok üzerime geldi" dedi.

Amca Yusuf Aydemir tutuklandı

Tanıkların dinlemesinin ardından mahkeme heyeti sanık avukatlarına söz verdi. Yaklaşık 10 saat süren ilk duruşma sonunda heyet, kuvvetli suç şüphesi nedeniyle tutuksuz sanık amca Yusuf Aydemir'in tutuklanmasına karar verdi. Mehmet Ali Aydemir'in tutukluluk halinin devamını kararlaştıran heyet, diğer 5 tutuksuz sanık hakkındaki adli kontrol kararlarının da devam ettirilmesini uygun buldu. Mahkeme heyeti, duruşmayı 21 Şubat'a ertelendi. Tutuklanma kararı sonrası Yusuf Aydemir'in yakınları duruşma salonu önünde fenalık geçirdi. Karara tepki gösteren aile, ağlayarak adliyeden çıktı. Davanın diğer tutuksuz sanığı amca Musa Aydemir de ağabeyinin tutuklanmasına tepki gösterdi. Adliye çıkışı Musa Aydemir, "Tebrikler savcılığın çalışmadığı ve soruşturmayı yürütmediği ve şuan da tutukluların olduğu bir adalet gördüğünüz gibi" dedi.