Gündem

'Las Tesis dansı gerekçe gösterilip' yedi öğrencinin KYK bursu kesildi

Ankara Üniversitesi'nde polis dansı engelleyince beşi kadın sekiz öğrenci gözaltına alınmıştı

27 Şubat 2020 00:39

Ankara Üniversitesi'nde okuyan yedi öğrencinin, kadın cinayetlerine karşı Şili'de başlayıp tüm dünyaya yayılan Las Tesis eylemine katılması gerekçe gösterilerek bursu kesildi. Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi Leyla Mavili de kaldığı yurttan çıkarıldı.

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde 25 Aralık 2019'da kadınlar Las Tesis dansı için toplanmıştı. Polis dansı engelleyince beşi kadın sekiz öğrenci gözaltına alınmıştı.

Las Tesis eylemine katılıp katılmadığı soruldu

Ankara Üniversitesi, emniyetin ihbarıyla öğrenciler hakkında idari soruşturma başlattı. Soruşturmaya ilişkin tebligat yarıyıl tatilinde öğrencilerin evlerine ulaştı. Yurttan atılan ve kredisi kesilen Leyla Mavili, bugün disiplin komisyonuna savunma verdi. Komisyonda Mavili'ye Las Tesis eylemine katılıp katılmadığı soruldu.

Yurttan atılan ve bursu kesilen Leyla Mavili, arkadaşlarının yanına yerleştiğini belirterek, "Bir süre daha arkadaşlarımın yanında kalacağım. Kredimiz kesildiği için burs arıyoruz. Ekonomik zorluktan dolayı ailelerimizden de yardım isteyemiyoruz. Bu yüzden iş arıyoruz" dedi.

Konuya ilişkin şubat ayı başında açıklama yapan Üniversiteli Kadın Kolektifi, "Yoksullaşmanın üniversiteli kadınlar açısından yakıcı bir noktaya geldiği dönemde erkek devlet, yaşamlarını savunan kadınları zaten az miktarda verdiği bursları keserek, yurttan atarak daha da yoksullaşmaya itmektedir. Mülkiye’nin 160 yıllık geleneği öğrencileri polisle, soruşturmalarda korkutup pasifize etmeye çalışmak değil, aksine korkusuzca ses çıkarmak, gerçekleri savunabilmektir. Bizlere öğretilen, yaşatacağımız eleştire üniversite ve aydın üniversiteli bilinci budur. Tüm kadınları Mülkiyeli Kadınlarla dayanışmaya çağırıyoruz, Las Tesis’e ceza kesilemez" açıklaması yapmıştı.

TGB: Devleti, polisi, yargıyı tecavüzcü ve katil ilan etmek; PKK ve FETÖ ile dans etmektir

Eylemden bir gün önce Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri dansla ilgili yaptığı açıklamada, "Las Tesis dansı adı altında devlet düşmanlığı yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bu dansın derdi Türk kadınının sorununu çözmek değildir. Emperyalizmle mücadele eden devleti, polisi, yargıyı tecavüzcü ve katil ilan etmek; yüzlerce kadınımızı sokak ortasında öldüren PKK ve FETÖ ile dans etmektir" demişti.