Kültür-Sanat

Lara Kamhi'den 'Transparency of Being' belgeseli Bolonya'nın ardından Salt Beyoğlu'nda gösterime girecek

11 Kasım 2019 14:17

 10 yılı aşkın bir süredir sinematik sanatlar alanında üretim yapan Lara Kamhi’nin “Transparency of Being” adlı deneysel belgesel filmi, İtalya’nın Bolonya şehrinde düzenlenen Weekend On the Moon 2019 etkinliğinde gösterildi. Sanatçının, çekimlerini Japonya’da gerçekleştirdiği belgesel, 15 Kasım Cuma günü 15.30’da ise 2. İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali kapsamında Salt Beyoğlu’nda izleyiciyle buluşacak. Kamhi’nin katılımıyla yapılacak gösterimin ardından yönetmenle bir de söyleşi gerçekleşecek.

Çağdaş sanatçı ve yönetmen Lara Kamhi’nin “Transparency of Being” adlı deneysel belgesel filmi, Nomadica adlı oluşumun düzenlediği Weekend On the Moon 2019 etkinliğinde İtalyan sinemaseverlerle buluştu. Belgesel, İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali Yönetmeni Yavuz Gözeller’in Weekend On the Moon 2019 için hazırladığı özel seçki kapsamında gösterildi.

“Transparency of Being” adlı belgesel, 15 Kasım 2019 Cuma günü 15.30’da ise; bu yıl 13-17 Kasım tarihleri arasında ikincisi düzenlenen İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali kapsamında, Lara Kamhi’nin de katılımıyla Salt Beyoğlu’nda gösterilecek. Belgesel, festivalin Türkiyeli üç ayrı yönetmenden üç ayrı filmi bir araya getiren “Neden Bir Deneysel Film Arşivi’ne İhtiyacımız Var?” başlıklı etkinliğinde seyirciyle buluşacak. Gösterimlerin ardından üç filmin yönetmenleriyle, filmleri üzerine birer söyleşi de gerçekleştirilecek.

Ses, mekâna özgü yerleştirme ve görsel anlatım üçlüsü üzerine çalışmalar gerçekleştiren sanatçı Lara Kamhi, çekimlerini 2016’da Japonya’da gerçekleştirdiği “Transparency of Being” belgeselinin kurgusunu ve ses tasarımını da kendisi yaptı. Belgesel, gündelik hayat, teknolojik iletişim ve ulaşım platformlarının istilası ile tinsellik üzerine karşılaştırmalı gözlemlerden oluşuyor.

Sarmal ve deneysel sinema pratiğini yurt içi ve yurt dışı sergilerde, festivallerde, kamusal alanlarda ve müzelerde sergilemeye devam eden Lara Kamhi, yeni sinematik projeleri üzerinde çalışmayı da sürdürüyor.

Lara Kamhi hakkında

Lara Kamhi, Sorbonne Nouvelle Paris III Üniversitesi’nde Tiyatro, Paris Amerikan Üniversitesi’nde Film üzerine öğrenim gördükten sonra lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Sinema ve Televizyon üzerine tamamladı. Yüksek öğrenimini 2013’te Slade School of Fine Art’ta (UCL) tamamlayan sanatçı mekâna özgü, sarmal ve sinematik yaklaşımlara odaklanan dokuz bölümden oluşan bir sergi serisi gerçekleştirdiği Prizmaspace adlı bağımsız sanat insiyatifinin de kurucu-ortaklığını ve yöneticiliğini üstlendi. Kamhi, 2009 yılından bu yana ulusal ve uluslararası galerilerde, müzelerde, festivallerde ve kamusal alanlarda çalışmalarını sergiliyor. Kariyeri boyunca çok sayıda deneysel video ve film çalışması gerçekleştiren Kamhi, ayrıca müzik video yönetmenliği yapıp tiyatro, konser ve etkinlikler için görsel, sahne ve ışık tasarımcısı olarak çalışıyor.

Yönetmenliğini üstleneceği ilk uzun metraj filmi “Chaosmos”un çalışmaları kapsamında kısa filmlerden oluşan bir klip serisi hazırlayan sanatçının çektiği iki video çalışması internet üzerinden seyirciyle buluşuyor. Kamhi çalışmalarını, kurucu ve yöneticisi olduğu; büyülü gerçeklik, bilimkurgu ve fantastik türlerine yönelik çalışmalar gerçekleştiren Prizma Productions Istanbul çatısı altında sürdürüyor.