Çevre

Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştime Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı'na protokol sunacak

Tunç Soyer, inceleyeceği ve son halini vereceği protokolün bakanlık tarafından kabul edilmemesi halinde feshedileceğini söyledi

27 Ekim 2019 14:46

İzmir'de, Gediz Deltası ve Kuş Cenneti'nde çalışmaların yürütülmesi amacıyla kurulan "Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği" (İZKUŞ) için protokol hazırlanacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, protokolün Tarım ve Orman Bakanlığı'na sunulduktan sonra kabul görmemesi halinde birliğin fonksiyonunun kalmayacağını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından İZKUŞ ile yapılan protokol, gerekli çalışmalar yapılmadığı gerekçesiyle süre dolduktan sonra yenilenmedi. Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde alınan karar, belediye ile bakanlık arasında zaman zaman tartışmalara neden olmuştu. İZKUŞ 2 yıl sonra protokolün yenilenmesi için harekete geçti. Yüzlerce kuş türünün yaşadığı, özellikle flamingoların göç rotası için önemli bir alan olan Kuş Cenneti'nde, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin de yatırım yapabilmesine olanak sağlanan protokol için komisyon kuruldu. Komisyon, 20 gün içinde taslak hazırlayacak. Hazırlanan protokol taslağı, önce Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer'e sunulacak. Soyer'in inceleyeceği ve son şeklini vereceği taslak, Tarım ve Orman Bakanlığı'na gönderilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, "Arkadaşlarımız yeni bir protokol hazırlayacak. O protokolü bakanlığa sunacağız ve devir isteyeceğiz. Eğer protokol kabul edilmezse birlik zaten kuruluş amacını ve fonksiyonunu kaybediyor. Şu an zaten çalışma yapamıyoruz. Hiçbir tahsis yok. Bir fonksiyon yüklenmemiş. Bir çalışma yapmadıktan sonra anlamı yok" dedi.

"Tanıtılmasına ve geliştirilmesine katkı koyalım"

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ise Kuş Cenneti'nin İzmir için önemli yere sahip olduğunu belirterek, "Bu protokol yenilensin, belediyeler olarak burada hizmet verelim. Kuş Cenneti'nin tanıtılması ve geliştirilmesine katkı koyalım" dedi.

İZKUŞ'ta bulunan AKP'li Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe de turizm açısından önemli olan deltada yapılacak çalışmaların yerel yönetimler ve bakanlık eliyle yürütülmesinin çok daha sağlıklı olacağını belirtti. (DHA)