Gündem

Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğrayan 74 yaşındaki Yaşlı: Şişeyi kafamda kırdı, kimse tepki göstermedi

"Bizim lisanımız Kürtçe, biz Kürdüz"

17 Ekim 2019 11:25

Hastanede tedavi gören eşiyle Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle ırkçı saldırıya uğrayan 74 yaşındaki Ekrem Yaşlı, olayın ayrıntılarını anlattı. Yaşlı, 'Burası Türkiye Cumhuriyeti' diyerek kafasına soda şişesi ile vuran 22 yaşındaki saldırgana kimsenin tepki göstermediğini söyledi.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Hastanesi’nde göz ameliyatı olan eşi Bedriye Yaşlı’ya refakat eden 74 yaşındaki Ekrem Yaşlı, 15 Ekim günü eşiyle sadece Kürtçe konuştuğu için Hakan Kalmaoğlu (22) isimli başka bir hasta yakının ırkçı saldırısına maruz kaldı. Çiftin kendi aralarında Kürtçe konuşmasından rahatsız olan saldırgan, bir anda ‘Burası Türkiye Cumhuriyeti’ diyerek saldırdığı Ekram Yaşlı’nın kafasına elindeki soda şişesi ile vurdu. Saldırgan, olayın ardından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. 
 
Başından yaralanıp, tedavi altına alınan Yaşlı, yaşadıkları olayın ayrıntılarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. Göz ameliyatı olan eşiyle hastanenin iki yataklı bir odasında kaldıklarını dile getiren Ekrem Yaşlı, eşiyle Kürtçe konuştukları sırada yan yataktaki hasta yakınının kendilerine dönük 'Ne bıdı bıdı  yapıyorsunuz' dediğini söyledi. Bunun üzerine kendisinin de "Bizim lisanımız Kürtçe, biz Kürdüz, kendi dilimizle konuşuyoruz" yanıtı verdiğini belirten Yaşlı, sonrasında yaşananları söyle paylaştı:
 
"Aradan 5 dakika geçtikten sonra annesi ondan su istedi. Annesine suyu uzatırken, bana ters ters baktı. Ben de kafamı kaldırıp baktım. Neden baktığımı sorunca, 'Bakmak yasak mı?' diye sordum. Bana 'Oğlum bana bakma, sen benim kim olduğumu biliyor musun?' dedi. Öyle tersleyince, bir iki nasihat etmek istedim. Senin de hastan var, benim de hastam var diyecektim ki eline soda şişesini aldı. Kapıya yakındım. Saldıracağını anlayınca kafamı odadan çıkarıp 'Güvenlik yok mu?' dediğim anda 'Burası Türkiye Cumhuriyeti' diyerek arkamdan vurdu. Şişe kafamda kırıldı. Yüzümü döndüğümde kırık şişe ile bir daha vurdu. Kanlar içinde kaldım ve sersemleştim. Duvara dayanarak düşmemeye çalıştım."

"Kimse tepki vermedi"

Kendisi kanlar içerisinde kalırken saldırganın hiçbir şey olmamış gibi odadan çıktığını söyleyen Yaşlı’nın canını en çok yakan ise o anlara şahitlik edenlerin hiçbir tepki vermemesi olmuş. Maruz kaldığı saldırı sonrası Yaşlı’nın kafasına 20 dikiş atıldı. Yaşlı, hastanede kaldıkları süre boyunca kendisine saldıran Hakan Kalmaoğlu’nun annesine o yokken ara ara yardımcı olduğunu da ifade etti. Yaşlı, “Fazladan ekmek alıp veriyordum onlara da. Ben hiç kötü gözle bakmadım. Benim kimseye karşı kötü bir niyetim yoktu. İnsan gibi konuştum Ama beni hiç dinlemedi ve saldırdı" diye konuştu.