Ekonomi

Küresel stagflasyon endişeleri artıyor

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dünyaca ünlü ekonomist Muhammed El-Erian ve ABD’nin en büyük bankalarından Wells Fargo’nun CEO’su Charlie Scharf’tan, küresel ekonomi ve ABD için stagflasyon kaygılarının öne çıktığı yönünde açıklamalar geldi

20 Mayıs 2022 11:52

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen dünya genelinde yavaş büyüme potansiyelinin enflasyonla birleşerek oluşturduğu tehditler konusunda uyarıda bulunarak, gıda ve enerji fiyatlarının üretim ve harcamaları baskılayıp enflasyonu yükselterek stagflasyonist etkilere sahip olduğunu söyledi. Görünüme dair güçlüklerin söz konusu olduğunu belirten Yellen, ABD’nin resesyona girmesini beklemediğini vurguladı.

Dünya gazetesinin haberine göre Yellen’ın kullandığı ifadelerle benzerlik gösteren bir açıklama da dünyaca ünlü ekonomist Muhammed El-Erian’dan geldi. Allianz Danışmanı El-Erian, ABD'nin resesyondan kurtulmasının mümkün olduğunu ancak stagflasyonun kaçınılmaz olduğunu söyledi. El-Erian “ABD ekonomisinin, olasılığı artsa da bir resesyondan kaçma şansı var, ancak stagflasyon geliyor” dedi.

Fed’in enflasyona müdahelede çok yavaş davrandığını belirten El-Erian stagflasyonun Fed’in her iki yükümlülüğünü (tam istihdam ve fiyat istikrarının sağlanması) de zora sokacağını, 2022’de bankayı zor kararların beklediğini söyledi.

ABD ekonomisi için durgunluk endişelerini dile getiren bir diğer isim de, ülkenin en büyük bankalarından Wells Fargo’nun CEO’su Charlie Scharf oldu. Scharf da durgunluk riskine dikkat çekerek, güçlü tüketim harcamaları sayesinde görünümün tamamen karamsar olmadığını, ancak kısa süreli ve çok derin olmayan bir daralma yaşanacağından hiç şüphesi olmadığını söyledi.

Stagflasyon nedir?

Stagflasyon "durgunluk" anlamına gelen "stagnant" kelimesinden türemiştir. Stagflasyon ekonomide işsizlik ve enflasyon oranı arasındaki tezatlığa işaret eder. Normal şartlarda bir ekonomide işsizlik ve enflasyon ters orantılı, yani biri artarken, bir diğerinin azalması beklenmektedir.

Stagflasyon bu durumun tersinin yaşanmasıdır. Yani bir ekonomide durgunluk ve işsizlik yaşanırken enflasyonun artmasıdır.