Gündem

Türkiye, Küresel İklim Grevi'ne hazır: İşte il il eylem programları

Küresel grevlerden 15'i Türkiye'de gerçekleşecek

19 Eylül 2019 08:42

Küresel İklim Grevi yarın gerçekleşecek. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi 20 Eylül'de dünyanın pek çok yerinde iklim aktivistleri grev için toplanacak. Türkiye'den de Friday's for Future (Gelecek için Cuma'lar) ve Sıfır Gelecek organizasyonları İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde iklim grevi çağrısı yaptı. 

BM İklim Zirvesi’nin hemen öncesinde 20 Eylül’de başlayacak ve 27 Eylül’de sonlanacak Küresel İklim Grevi haftası boyunca 137 ülkede 4500’ün üzerinde eylem ve etkinlik düzenlenecek. İklim grevcisi gençlerin başını çekeceği etkinlik haftasının şu ana kadar gerçekleşen en yüksek katılımlı iklim eylemliliği olması bekleniyor. 'Karar alıcıları, iklim krizinin aciliyetine karşı bir an önce harekete geçmeye' çağıran iklim grevlerinin 15 tanesi ise Türkiye’de gerçekleşecek.

Genç iklim aktivistlerini bir araya getiren Gelecek İçin Cumalar Türkiye’nin ana çağrıcılığında gerçekleşecek etkinliklere Sıfır Gelecek Kampanyası altında bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri de destek verecek.

Türkiye’de iklim grevi çerçevesinde gerçekleşecek etkinliklerin detayları ise şöyle:

İstanbul’da adres Kadıköy 

İstanbul’daki etkinliklerin adresi Kadıköy olacak. 14.00’da Kadıköy İskele Meydanı’nda genç iklim aktivistlerinin grevine sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri de destek verecek. Ardından 16.00’da Yoğurtçu Parkı’nda buluşulacak. Çeşitli atölyelerin, standların, performans gösterilerinin ve konuşmaların olacağı parkta 17.30’dan itibaren ise müzik grupları sahne alacak.

İzmir’de İklim Yürüyüşü

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda öğrenciler 15.00’dan itibaren iklim grevinde olacaklar. Daha sonra 17.00’da Alsancak İskele önünde bir araya gelen kitle, 18.00’da İklim Yürüyüşü gerçekleştirecek. Kültürpark Sahne’deki konserler ve performans gösterileri ise 19.00’da başlayacak.

Bursa’da Nilüfer İklim Festivali

Bursa’daki etkinlikler 14.00’da Nilüfer Kent Konseyi önünden Üç Fidan Parkı’na yapılacak Gelecek İçin İklim Yürüyüşü’yle başlayacak. Gün boyunca parkta gerçekleşecek etkinliklerde forumlar, konserler ve atölye çalışmalarının yanı sıra Bursa Çevre Platformu da kuruluşunu ilan edecek. Ayrıca iklim krizinin aciliyetine dikkat çekmek için Bursa Tabip Odası 14.00’da BAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda “Gençlerin Yanındayız” diyerek bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

Balıkesir’de Ayvalık ve Altınoluk iklim için grevde

Ayvalık’ta genç iklim aktivistleri 17.00’da Ayvalık Öğretmen Evi önünde buluşup Cumhuriyet Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirecekler. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de Altınoluk Antandros Parkı’nda 14.00’da buluşarak iklim için taleplerini kamuoyuyla paylaşacak.

Muğla’da üç ayrı etkinlik

Bodrum’da etkinlikler 13.30’da Kızılağaç Köyü’nde tohum toplarının doğaya bırakılması ile başlayacak. Daha sonra 18.00’da  Bodrum Barış Meydanı’nda Gelecek İçin Cumalar’ın çağrısıyla bir araya gelinecek.

Muğla Çevre Platformu ise Milas - Ören yolunda kömür madeni için kesilmek üzere işaretlenen orman alanında 16.00’da bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirecek, ormanda bir piknik düzenleyecek.

Diyarbakır iklim için pedallayacak

Diyarbakır Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği 20 Eylül’de 18.30’da Yenişehir’de Kooperatifler Mahallesi Trenyolu Sokak’ta bulunan dernek binası önünde buluşarak karbonsuz bir gelecek için Simya Koleji’ne pedallayacak. Bisiklet turu ardından Simya Koleji’nde 19.30’da bir film gösterimi gerçekleşecek.

Ankara, Antalya, Eskişehir iklim için ses veriyor

Gelecek için Cumalar’ın çağrısıyla genç iklim aktivistleri Ankara’da 14.00’da Kuğulu Park’ta Eskişehir’de ise 15.00’da Espark AVM önünde bir araya gelecek. Ayrıca Alakır Nehri Kardeşliği de Antalya Çıralı’da 12.00’da yaşam savunucularını Çıralı Muhtarlığı önünde toplanmaya çağırıyor.

TED Okulları İklim İçin Grevde

"Ya sıfır karbon ya sıfır gelecek" diyen TED okulları 20 Eylül'de  ikinci kez iklim için greve çıkacağını duyurdu.20 Eylül’de Türk Eğitim Derneği’ne bağlı 40 okul, 32 bin öğrencisiyle iklim için greve çıkıyor.

Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleşecek grevleri sosyal medyadan takip etmek için aşağıdaki hashtagleri kullanabilirsiniz: #20EylülİklimGrevi #BiliminArkasındaBirleş #iklimiçinbirleş #FridaysforFuture

Etkinlikler 20 Eylül’den sonra da devam edecek

20 - 27 Eylül Küresel İklim Grevi haftasına Adana Çevre Platformu 21 Eylül Cumartesi 17.00’da Adana Atatürk Parkı’nda “Yeryüzü, atmosfer, denizler şirketlerin çöplüğü değildir!” diyerek destek verecek. 23 Eylül Pazartesi ise Muğla Çevre Platformu Yatağan Turgut Köyü’nde kömür maden sahası sınırında kömür yataklarının genişlemesinden dolayı tehlike altında bulunan zeytinliklerde iklim krizine ve Muğla’daki kömür madenciliğine dikkat çeken bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

BM İklim Zirvesi'nde gündem ne?

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gueterres’in çağrısı ile 23 Eylül’de başlayacak Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi’nde devlet liderlerinin iklim eylemini artıracak somut adımlarını duyurmaları bekleniyor. Zirve, Paris İklim Anlaşması’nın hedefleri için kritik bir öneme sahip. 2020 yılında, anlaşmanın hükümlerine göre ülkelerin verdikleri taahhütleri güncellemeleri gerekiyor. IPCC’nin yayımladığı bilimsel raporlar da küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutmak için zamanın giderek daraldığını ortaya koyuyor. Özellikle devlet liderlerinin, bu küresel krizi önlemek ve küresel sıcaklık artışını 2030 yılı itibariyle 1,5 derece sınırında tutmak için gerekli adımları içeren planları en kısa zamanda ortaya koyması gerekiyor. Devletlerin, iklim eylem planlarını içeren Ulusal Niyet Katkı Beyanları ise bu hedefin uzağında.