Gündem

Küresel İklim Grevi başladı: Türkiye dahil 139 ülkede eylem

Türkiye'de Küresel İklim Grevi 15 farklı yerde gerçekleşecek

20 Eylül 2019 09:56

Dünyanın her yerinde iklim aktivistlerinin toplanacağı Küresel İklim Grevi başladı. Genç aktivistlerin iklim krizine 'dur' demek için toplandığı grevin ilk gerçekleştiği ülke Avustralya oldu. Üçüncüsü gerçekleşen küresel grevde bu sefer en yüksek katılım bekleniyor. 

İklim grevleri Türkiye dahil 139 ülkede gerçekleşecek. Dünyanın her yerinde yapılacak eylemler öncesi açıklama yapan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, "Gezegenin geleceğinin ciddiye alınması için küresel bir greve ihtiyacımız olması inanılır gibi değil" dedi. 

Avustralya'dan Yeşiller Milletvekili Adam Bandt, Melbourne kentinde 100 binden fazla kişinin toplandığını duyurdu. 

Avustralya'da toplam 300 bin iklim aktivistinin toplandığı belirtiliyor.

Hareketi başlatan Greta Thunberg, Twitter üzerinden son durumu paylaştı. Tanzanya'da 200 bin kişinin toplandığını söyleyen Thunberg Sydney'deki kalabalığa ilişkin de bir fotoğraf paylaştı.

Almanya'da bisikletle greve doğru

The Guardian'da yer alan habere göre, Berlin'in ana ulaşım yollarından olan istasyonun teknik bir arıza nedeniyle çalışmaması sonucu iklim grevine katılmak isteyen pek çok aktivist bisikletlerini tercih etti. Bisikletle grev için toplanılacak bölgeye giden protestocular durumun 'ironisine' vurgu yaptı. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'e seslenen protestocular, Merkel'in eski Çevre Bakanı olduğunu hatırlatarak, "İklim Bakanımız nerede? Biz buradayız, geleceğimizi çalamazsınız"

AFP'nin aktardığına göre, Almanya'da grev sürerken koalisyon kaynaklarından biri Merkel hükümetinin geniş bir iklim planı için anlaşmaya vardığını duyurdu. 

Protestocular yolları kapatarak şeritler ördü.

Almanya'nın Freiburg kentinde büyük bir kalabalık toplandı. Sosyal medyada paylaşılan videoda "Deniz seviyesi gibi yükseliyoruz" ifadeleri yer aldı. 

Afrika'da grevler

Doğu Afrika ülkesi Uganda'da da gençler iklim grevi için toplandı.

Kenya'nın başkenti Nairobi'de de gençler "Herkes için yenilenebilir enerji" pankartları açtı.

Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan Solomon Adaları'ndan çocuklar da grev için toplandı.

İşçi Partisi lideri Corbyn'den aktivistlere destek

Britanya'da iklim aktivistleri İşçi Partisi binası önünde toplandı. Parti lideri Jeremy Corbyn, Twitter üzerinden bir mesaj paylaşarak "Burada ve dünyanın dört bir yanında genç insanlar çevre ve iklim aciliyetini göz ardı etmeyi imkansız hale getiriyor. Ben de Londra gösterileri için yoldayım" dedi. 

Edinburgh'da binlerce aktivist, müzisyen, ebeveyn bir araya geldi. Açılan pankartların birinde "Toprak ana ölmüyor, öldürülüyor" yazdı. 

Japonya'nın başkenti Tokyo'da da binlerce genç sokaklarda buluştu.

Paris'te genç aktivistler Place de la Nation'da 

Fransa'nın başkenti Paris'te iklim aktivistleri grevi Place de la Nation'da başlattı. 

New York'ta 1.1 milyon öğrenciye eylem izni

23 Eylül'de New York'ta yapılacak BM İklim Zirvesi öncesinde düzenlenen protestolar kapsamında dünya genelinde 4,600'dan fazla eylem organize edildi. New York Belediyesi de eylemlere destek veriyor. Kentteki 1.1 milyon öğrenciye yapılan duyuruda bugün ailelerinin rızasıyla eylemlere katılmak için okula gitmeyeceklere ceza verilmeyeceği açıklandı. Manhattan'daki eylemlerde, İklim Zirvesi'nde konuşma yapmak için İngiltere'den sıfır karbonlu yelkenlisiyle 15 günde New York'a gelen Thunberg kalabalığa hitap edecek.

Küresel İklim Grevi

Küresel İklim Grevi, 16 yaşındaki Greta Thunberg tarafından başlatılan ve dünya çapında öğrencilerin katılarak büyüttüğü bir eylem olarak 3'üncü kez gerçekleşiyor. Bu grev 23 Eylül'de gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesi olarak belirlendi. Zirve, Paris İklim Anlaşması’nın hedefleri için kritik bir öneme sahip. 2020 yılında, anlaşmanın hükümlerine göre ülkelerin verdikleri taahhütleri güncellemeleri gerekiyor. IPCC’nin yayımladığı bilimsel raporlar da küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutmak için zamanın giderek daraldığını ortaya koyuyor. Özellikle devlet liderlerinin, bu küresel krizi önlemek ve küresel sıcaklık artışını 2030 yılı itibariyle 1,5 derece sınırında tutmak için gerekli adımları içeren planları en kısa zamanda ortaya koyması gerekiyor. 

 'Karar alıcıları, iklim krizinin aciliyetine karşı bir an önce harekete geçmeye' çağıran iklim grevlerinin 15 tanesi ise Türkiye’de gerçekleşecek. 

TIKLAYINIZ- Türkiye, Küresel İklim Grevi'ne hazır: İşte il il eylem programları