Kültür-Sanat

Kültür-sanat alanında çalışan kadınların yüzde 40'ı iş hayatında zorluk yaşadığını ifade ediyor

Kültür-sanat alanında çalışan kadınların yüzde 25'i iş hayatında bazen "erkek gibi davranmak" zorunda kaldığını söylüyor

23 Ağustos 2019 17:19

British Council tarafından gerçekleştirilen “Kültürde Kadın Gücü” araştırması, kültür-sanat alanında çalışan 255 profesyonelin katılımıyla toplumsal cinsiyet rollerine göre yöneticilerin istek ve ihtiyaçlarını ortaya çıkardı. Sektörde çalışan kadınların yüzde 40’ı bu alanda çalışan bir kadın olmanın zorlukları olduğuna dikkat çekerken, yüzde 55 oranında katılımcı yönetici olmaya hazır olduğunu ifade etti.

British Council gerçekleştirdiği araştırmada, iş gücünün yarıdan fazlasının kadın olduğu bilinen kültür-sanat alanında çalışan Türkiyeli kadınların liderlik profillerini, mevcut rollerini ve etkilerini inceledi. 

Yapılan araştırmanın sonuçları şöyle:  

Cinsiyet eşitliği ilkelerini benimseyen kültür-sanat kurumlarında çalışmanın öncelikleri olduğunu belirten kadın profesyoneller, aynı zamanda hayallerindeki işte çalışmanın, üretkenliğin, entelektüel tatminin ve sosyal faydanın bu alanda çalışma konusunda kendilerini motive ettiğini söylüyor. 

Sektörde çalışan kadın profesyoneller ve yöneticilerin yüzde 80’inin fiziksel çalışma ortamlarından, yüzde 79’unun iş arkadaşlarından ve yüzde 72.5’inin üst kademe yöneticilerinden memnun olduğu ortaya çıkıyor. 

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 25'i iş hayatında bazen “erkek gibi davranmak” zorunda kaldığını ifade ederken, kültür-sanat alanında çalışan kadınların yüzde 72’si kariyerlerinde ilerlemek istediğini belirtiyor. Bu yüzde, kültür-sanat alanında gelecekte daha fazla kadının çalışabileceğine işaret ediyor.

Üst düzey kadın yöneticilerin yüzde 56’sı, bu sektörde kadın olmanın zor olmadığını belirtiyor, buna mukabil erkek yöneticilerin fikirlerinin daha fazla ciddiye alındığını düşünüyor.  

Kültür-sanat sektöründeki maaşların, diğer sektörlere kıyasla daha düşük olduğunu düşünen kadın profesyonellerin yüzde 66’sı, maaşlarının aylık masraflarını karşılamak için yeterli olmadığı için yüzde 53’ü geçinmek için ebeveynlerinden, yüzde 39’unun ise eşlerinden/partnerlerinden desteğe ihtiyaç duyuyor. (DHA)