Kültür-Sanat

'Küçük Şeyler', 'büyük şeyler'e karşı: "Her şey sermaye için; küçük balıklar bir araya gelmediği müddetçe büyük balığa yem olur"

07 Aralık 2019 14:00

Malatya Film Festivali'nden 'En İyi Film Ödülü' dahil beş ödülle dönen ve geçen hafta vizyona giren 'Küçük Şeyler' filmi, 100 salonda gösterime girdiği ilk haftanın sonunda, vizyondaki varlığını 4 salonda sürdürüyor. Filmin gösterildiği salon sayısındaki değişikliğin ardından filmin yönetmeni Kıvanç Sezer, başrol oyuncularından Alican Yücesoy ve filmin resmî hesabı konuyla ilgili olarak açıklama yaptı. Ardından sosyal medya üzerinden filme destek kampanyası başlatıldı.

'Küçük Şeyler'in yönetmeni Kıvanç Sezer, yaptığı paylaşımda "Adaletsizlik her yerde... Seans iptalleri, afiş asmamalar, 100 kopyadan 4'e inmeler filan. Çünkü her şey sermaye için, bu tüm bağımsız filmciler için böyle. Örgütsüz toplumlarda birey etkisiz elemandır. Küçük balıklar bir araya gelmediği müddetçe büyük balığa yem olur. Ama biz filmi siz istediğiniz sürece her yere getireceğiz. Çünkü Küçük Şeyler'de anlatılan sizin hikayeniz. Yeter ki siz örgütlenin. Bakın Kars Sinema Topluluğu, Lüleburgaz, Samsun, Hopa... Özel gösterim sezonumuz başlamıştır" dedi. 

Alican Yücesoy da sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda "Kusura bakmayın içi boş, vasıfsız, 'Yeni Türkiye'nin' boşluk doldurucuları ama sanatta ilerlemenin gelişmenin en büyük barikatı da sizsiniz" diyerek salon sayısının azalmasını sert bir dille eleştirdi. Yücesoy'un paylaşımının tamamı şöyle: 

"İlk haftanın sonunda 4 salona düşen filmimizle ilgili öfkemi kime yönlendirmeliyim? Afişleri iç eden kapital aşığı sinema salonlarına mı ? Bununda ötesine geçip seansı iptal eden salon sahiplerine mi ? Tüm bunları kontrol etmesi gereken kim olduğunu bilmediğim birine mi ? Yoksa Recep İvedik gibi filmleri boklayıp, iş eleştirmeye gelince ondan fazlası olmadığını kanıtlayan popi Youtube eleştirmenlerine mi ? “Sen önce kendine bak” diyenleri duyuyorum keşke Türkiye Sinemasına diğerleri kadar etkim olsa da sıra bana gelse. Kusura bakmayın içi boş, vasıfsız, 'Yeni Türkiye'nin' boşluk doldurucuları ama sanatta ilerlemenin gelişmenin en büyük barikatı da sizsiniz. Her şeyi aştık da bir tek sizleri aşamadık. Henüz."

Sosyal medya kampanya başlatıldı

5 Aralık günü, haftalık vizyon saatlerinin değişmesinden hemen önce yapılan paylaşımların ardından sosyal medyada filme erişim sorununa çözüm bulmak üzere kampanya başlatıldı.

Yazar Nermin Yıldırım, Merve Yakut, Sedat Kılavuz, İlay Bilgili, B. Nihan Eren, Hikmet Hükmenoğlu, Birol Tezcan ve Fatmanur Kaptanoğlu gibi isimler filmi izleyen ve bilet fotoğraflarını paylaşan izleyicilere imzalı kitaplarını hediye edeceğini söyleyerek kampanya başlattı. Çocuk oyununa, vizyona girecek filmlerine bilet hediye edeceğini söyleyen çok sayıda ismin yanı sıra Moda Kitap, Koma Sahne gibi oluşumlardan da film ekibine destek geldi. Yönetmen Can Evrenol, sinema eleştirmeni Aslı Uluşahin ve kitap eleştirmeni Adalet Çavdar'ın da aralarında olduğu çok sayıda insanın girişiminin ardından, filmin diğer illerdeki gösterimleri hakkında çalışmalar başladı. 

'Küçük Şeyler'i gösterimde olduğu salonlar hariç ekip katılımlı izleyebileceğiniz yerler: 

Bugün saat 17.30 ve 20.00 seanslarında İzmir Konak Pier'de Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir, İzmir Tabipler Odası Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi katkılarıyla Kıvanç Sezer'in katılımıyla gösterim.

10 Aralık Salı günü 19.00'da Eğitim Sen'in katkısıyla Kocaeli Symbol Avm'de  Kıvanç Sezer ve Başak Özcan'ın katılımıyla gösterim. 

11 Aralık Çarşamba günü 15.00'da Gezici Festival kapsamında Kastamonu Ahmed Yesevi Konferans Salonu'nda Kıvanç Sezer'in katılımıyla gösterim. 

12 Aralık Perşembe günü 19.15'te Kadıköy Rexx sinemasında film ekibi katılımlı gösterim.