Ekonomi

Yeni istihdam paketi Meclis komisyonundan geçti; 100 bin yeni istihdama karşılık 10 milyar TL kredi kullandırılması hedefleniyor

İşçi başına 100 bin TL kredi kullanılabilecek

20 Mayıs 2021 12:15

Normalleşme dönemiyle küçük işletmelere istihdam karşılığında ucuz kredi sağlanacak olan destek paketinin ayrıntıları belli oldu. Destek programı kapsamında 100 bin yeni istihdama karşılık 10 milyar TL kredi kullandırılması hedefleniyor.

Bu konuda çıkması beklenen destek paketi AKP Milletvekili İsmail Güneş ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan yasa teklifi Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ), işten çıkarma yasağı, ücretsiz izin uygulaması ve nakdi ücret desteği ise yeni bir yasa değişikliği yapılmadığı takdirde 30 Haziran 2021 tarihinde sona erecek. 

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre mart ayındaki işçi sayısı 50’nin altında olan özel sektöre ait işletmelere Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kamu bankalarından kredi kullandırılacak. Söz konusu işletmelerin krediden yararlanabilmesi için son 12 aylık dönemdeki ortalama işçi sayısına ilave olarak 1 Temmuz 2021 – 30 Haziran 2022 tarihleri arasında yeni işçi istihdam etmesi gerekecek. İşe alınacak işçiler için 12 ay süreyle asgari ücret üzerinden ödenen sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primlerinin işçi ve işveren payları, kredi faizlerinden mahsup edilecek.

İlave istihdam edilecek işçinin son üç ay içinde on günden fazla sigortalı bir işte çalışmaması veya 4/b kapsamında sigortalı olmaması gerekecek. Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) verilerine göre, mart ayında 761 bin işçi ücretsiz izne çıkartıldı. Mart ayında en az 20 gün ücretsiz izin yapan ve nakdi ücret desteğinden yararlanan işçisini normal çalışmaya geçiren işletmelere de aynı koşullarla kredi verilecek.

Ücretsiz izindeki işçiler için ilave istihdamdaki işçilerde aranan işe giriş ve ilave istihdam şartına bakılmayacağı için ucuz kredi başvurusundan en çok, ücretsiz izindeki işçisini normal çalışmaya geçiren işletmelerin yararlanması bekleniyor.

5 işçiye kadar toplam 500 bin TL kredi

Kamu bankaları ve kamuya ait katılım bankalarınca, ilave istihdam edilen veya ücretsiz izinden normal çalışmaya geçirilen işletmelere işçi başına 100 bin TL’ye kadar kredi kullandırılacak. Bir işletme 5 işçiye kadar toplam 500 bin liraya kadar kredi kullanabilecek.

Destekten yararlanabilmek için işyeri ile ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içinde verilmesi, primlerin yasal süresinde ödenmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme faizi borcu bulunmaması gerekecek. Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde sigortasız işçi çalıştıran veya bildirdiği sigortalı işçiyi fiilen çalıştırmadığı tespit edilenler destekten yararlanamayacak. SGK’ya olan prim borçlarını yapılandırmış olanlar, yapılandırılan taksitlerini zamanında ödemeleri şartıyla destekten yararlanabilecekler.

Hedef 10 milyar krediyle 100 bin istihdam

Teklif sahibi AKP'li İsmail Güneş, komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlarken söz konusu düzenleme ile ilk aşamada 3.8 milyar lira, toplamda da 10 milyar liralık kredi kullandırılmasını öngördüklerini anlattı. Kullandırılacak krediler için ödenmesi gereken faizin 1.6 milyar liralık kısmının İşsizlik Fonu’ndan karşılanacağını kaydeden Güneş, bu sayede toplam 100 bin kişinin istihdam edileceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Güneş, işçi başına aylık 1341 TL, yıllık ise 16 bin 92 TL tutarındaki primin kredi faizinden mahsup edileceğini kaydetti. Güneş, buna göre, 5 işçi istihdam ederek karşılığında 500 bin lira kredi kullanan işletmenin ödemesi gereken faiz 100 bin lira ise 5 işçi için 12 ay boyunca yatırılan 80 bin 460 TL tutarındaki primin faizden mahsup edileceğini ifade etti.

İsmail Güneş, kamu bankalarının ilave istihdam koşuluyla kullandıracağı kredinin 6 ayı geri ödemesiz 2 yıl vadeli olacağını vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem de işletmelerin önce işçiyi işe alıp 12 ay süreyle çalıştıracaklarını, mahsuplaşmanın 12 aylık süre sonunda yapılacağını ifade etti.