Kültür-Sanat

Kraliyet Müzik Akademisi’nin 200. yıl dönümü kutlamalarında 200 besteci arasına giren tek Türk

İspanya’daki beste yarışmasında birincilik kazanan Emre Şener, Akademi’nin 200. Yıldönümü kutlamaları için bir solo enstrüman için eser siparişi verilen tüm dünyadan 200 besteci arasında yer alan tek Türk oldu

09 Haziran 2022 19:00

T24 Kültür Sanat

Dünyanın en iyi beş müzik okulu arasında değerlendirilen İngiltere’deki Royal Academy of Music (Kraliyet Müzik Akademisi), kuruluşunun 200. yılı kutlamaları kapsamında “200 Pieces” adını verdiği bir proje başlattı. Akademinin bestecilik bölümü öğrencisi Emre Şener, bir solo enstrüman için eser siparişi verilen tüm dünyadan 200 besteci arasında yer alan tek Türk oldu.

Beste siparişi alanlar arasında Hans Abrahamsen, Sir George Benjamin, Sally Beamish, Daniel Kidane gibi dünyanın önde gelen bestecileri de yer alıyor.

Emre Şener’in bestesinin dünya prömiyeri 8 Temmuz’da Kraliyet Müzik Akademisi’nin ünlü Duke’s Hall konser salonunda gerçekleştirilecek, eser daha sonra Akademi’nin “200 Pieces” projesi için özel olarak hazırlayacağı web sitesinde 200 beste arasında yerini alacak.

1822 yazında kurulan İngiltere’nin en eski müzik okulu Kraliyet Müzik Akademisi, ilk öğrencilerini 1823'te kabul etti ve “müzik gelişimini teşvik etmek ve müzikte mükemmelliğe ulaşmak için olanaklar sağlamak” amacıyla 1830'da Kraliyet Belgesi aldı. İngiliz Kraliyet Müzik Akademisi’nin ünlü mezunları arasında Sir Simon Rattle, Sir Harrison Birtwistle, Sir Elton John ve Annie Lennox gibi müzik dünyasına yön veren isimler yer alıyor.

200. yıl kutlamaları için 1,5 yıla yayılan kapsamlı bir program hazırlayan Akademi’nin tarihindeki 14. Müdürü olarak görev yapan Jonathan Freeman Attwood, “200 Pieces” projesiyle ilgili olarak "Geçmişe bakmak cezbedici ama biz Akademi'nin üçüncü yüzyıldaki çalışmalarına işaret etmek istiyoruz" dedi.

Emre Şener kimdir?

2020 yılında Kraliyet Müzik Akademisi bestecilik bölümüne kabul edilen iki öğrenciden biri olan Emre Şener, çalışmalarını çağdaş klasik müzik alanında yoğunlaştırıyor. Şener, geçen yıl Paris Gençlik Müzik Topluluğu’nda (PYMS) davetli sanatçı olarak konuk edildi ve Paris Konservatuarı’nda kendi parçasını yönetti.

Bu yıl Mayıs ayında 11’incisi gerçekleştirilen Les Journées de Pont ar Gler festivaline yeni bir eser siparişi ile davet edilen genç sanatçı, İspanya’nın Ateneo de la Laguna beste yarışmasında birincilikle ödüllendirildi. Ödüllü eseri 17 Haziran’da Kanarya Adaları’ndaki Auditorio de Tenerife’de seslendirilecek olan Emre Şener, Kraliyet Müzik Akademisi’nde master programında yer alan besteci Cem Güven ile birlikte London Contemporary Soloists ismiyle genç müzisyenlere yönelik olarak kurduğu klasik müzik platformunda konserler düzenliyor.

Şener’in, dünyanın önemli bestecilerinden Salvatore Sciarrino ve Stefano Gervasoni’nin bu yaz gerçekleşecek Masterclass programlarında yer almaya da hak kazandığı bildirildi.