Dünya

Kosova'da Sırp azınlıklar tutuklandı, Belgrad'ın tepkisi sert oldu

Sırbistan başkanı orduya "yüksek alarma geçme" emri verdi

28 Mayıs 2019 11:38

T24 Dış haberler

Kosova'da çoğunlukla Sırp azınlıkların yaşadığı kuzey bölgelerine polis baskınları yapıldığı belirtildi.

Sırbistan devlet televizyonunda yapılan açıklamaya göre Kosova özel polis güçleri bazı Sırp azınlık mensubu ailelerin evlerine zor kullanarak girdi ve tutuklamalar yaptı. Henüz Priştine'den konu ile ilgili bir açıklama gelmedi.

Sırbistan hükümet yetkilisi Marko Djuric, yapılan polis operasyonunun Sırp azınlıkları korkutmayı ve Kosova'yı terk etmelerini sağlamayı hedeflediğini ifade etti. Djuric, "Olanlar sadece istikrara değil, barışa direkt bir tehdit" dedi. 

Devlet televizyonunun aktardığına göre Sırbistan Başkanı Aleksandar Vucic orduya "yüksek alarma geçmelerini" emretti. Tutuklamalardan kısa süre sonra ülkenin güvenlik yetkilileri bir toplantı düzenledi. Vucic, eğer Kosovalı polisler geri çekilmezse "tepki vereceği" konusunda Avrupa Birliği'ne uyarıda bulundu.

Kosova polisi tutuklamaların aylarca süren bir soruşturma kapsamında yapıldığını açıkladı. Yakalananlar arasında Sırp kökenli, yüksek rütbeli bir polis memuru olduğu da belirtildi. Yapılan açıklamalara göre tutuklananların içinde bulundukları "suç gruplarının" güçlerini kötüye kullandığına, rüşvet alıp/verdiğine, yasa dışı ticaret ve kaçakçılık yaptığına inanılıyor

Sırbistan, Kosova'nın kontrolünü 1999'daki NATO müdahalesinden sonra kaybetmişti. Priştine 2008'de bağımsızlığını ilan etti ancak Sırbistan Kosova'yı egemen bir devlet olarak tanımadı. Kosova'nın özellikle kuzey bölgelerinde Sırp azınlıklar bulunuyor.