Yaşam

Köpekleriniz onlara yalan söylediğinizi anlayabiliyor

Köpeklerin sayıları, "çok" ile "az"ı ayırt edebildiği tespit edildi

18 Aralık 2019 13:34

T24 Dış haberler

Yapılan yeni bir araştırma, köpeklerin sayı ve "çok" ile "az" gibi temel konseptleri algılayabildiğini tespit etti.

Emory Üniversitesinde yapılan araştırmada sabit tutularak MR makinesine sokulan 11 köpeğe farklı sayılarda noktalar gösterildi. Farklı sayılarda noktaların gösterildiği köpeklerin MR makinesinde çekilen görüntülerine göre, köpeklerin beyni yanıp sönen noktaların farklı sayılarda olduğunu tespit edebildi. 

Bu araştırmanın sonucuna göre, köpeğinize 4 ödül maması gösterip, sadece ikisini verdiğinizde evcil hayvanınız "bitti" demenize rağmen elinizdekilerinin tümünü ona vermediğinizi anlayabilir.

Araştırmanın sadece 11 köpek ile yapılması sebebiyle farklı köpek türlerinin algısının farklı olup olmadığıyla ilgili kesin bir tespit yapılamadı. Farklı türlerden olan ve daha önce eğitim görmemiş 11 köpekten 8'inin beyninin sayılara daha çok hassasiyet gösterdiği belirtildi.

Araştırma ekibinden Profesör Gregory Berns, "Bizim çalışmamız köpeklerin sayıları algılamak için beyninin bizimle benzer bölgesini kullandığını göstermekle kalmıyor, aynı zamanda bunun için eğitilmelerine gerek olmadığını gösteriyor" dedi.