Gündem

Kobani davasında tanık konuştu: Kimseden talimat almadık, kendi irademizle eylemlere katıldık

06 Haziran 2022 16:42

Aralarında HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 21’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasının 5'inci duruşması 5'inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü. Tanık İsmail YalçınKobani protestoları sürecinde kimden talimat aldınız” sorusuna, Kimseden talimat almadık. Kendi irademizle eylemlere katıldık. HDP’den bahsedildiği gibi bir talimat gelmedi” yanıtını verdi.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasına HDP Ankara il örgütleri, HDP’li milletvekilleri ve Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren’in yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

"HDP'den talimat almadık"

Kimlik tespitinin ardından dosyaya gelen evrakların ve mazeret dilekçelerinin okunmasıyla başlayan duruşma, Bursa E Tipi Cezaevi’nde bulunan tanık İsmail Yalçın’ın dinlenmesiyle devam etti. Kobani eylemlerinde yer aldığını ifade eden Yalçın, mahkeme heyetinin “Kobani protestoları sürecinde kimden talimat aldınız” sorusuna, “Kimseden talimat almadık. Kendi irademizle eylemlere katıldık. HDP’den bahsedildiği gibi bir talimat gelmedi” yanıtını verdi.

Hakim, 14 yaşında savcılığa verdiği ifadeyi hatırlatması üzerine Yalçın, o ifadeleri kabul etmediğini belirtti ve “Çocuktum, bu ifadeleri ciddiye almayınız” dedi. 

Demirtaş: Hakim tanığın iradesini yanıltmaya çalışıyor 

Ardından söz alan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Hakim tanığın iradesini yanıltmaya çalışıyor. Tanık kendi ifadesini açıkça belirtmiştir” diye konuştu. Tanık Yalçın’ın 8 yıl önce verdiği ifadelerinden bazılarını hatırlamadığını söylemesine rağmen, “Neden hatırlamıyorsun” diyen mahkeme üyesine, avukatlar ve siyasetçilerden tepki geldi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; Eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, söz alarak tanığın 2014 yılında bir çocuk olduğunu belirterek, “Aradan yıllar geçmiş. Tanık hatırlamadığını ve ifadesini kabul etmediği belirtmesine rağmen yoğun ısrarla tanığın ifadesi üzerinde yönlendirme yapmaya çalışıyorsunuz. Bu üsluptan vazgeçilmeli” dedi.

Sonrasında konuşan avukat Ali Bozan da, tanık dinlenmesi sırasında SEGBİS’ten bağlanan avukatlar ve tutuklu siyasetçilerin mikrofonlarının açık olmasını talep etti. Yerine kayyım atanan Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da söz alarak mahkeme üyesine tepki gösterdi ve “Tanığı korkutmaya ve istediğiniz beyanları almaya yönelik sorular sormayın” dedi.

Yüksekdağ: Tanıklar üzerinde baskı kurmayın

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da, “İtirazımız usule ve üsluba dairdir. İftiracı tanıklar size ‘kimin hakkında ifade vermemizi istiyorsunuz’ demişti. Tanıklar üzerinde baskı kurmayın. İtirazımız niyetinizedir" ifadelerini kullandı.

"Sorgulama yapıyorsunuz"

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, mahkeme üyesinin sorduğu sorulara itiraz ederek, “Sorduğunuz sorular bir tanığa değil sanığa sorulacak sorulardır. Siz tanık dinlemek yerine sorgulama yapıyorsunuz. Yargıcın amacı sorduğu sorularla maddi gerçeği açığa çıkarmak olmalıdır. Yönlendirmek değil” şeklinde ifade etti.

İddia makamı, tanığa yönelik “Olay tarihinde olayları bize anlatabilir misiniz” diye sorarken Yalçın, “O dönem Kürtler olarak baskı görüyorduk. Olay tarihinde Muş’ta bir parktaydım. Polislerin hiçbir şey yokken bize müdahale etmesi sonrasında biz de buna tepki gösterdik” cevabını verdi.

Ardından tanık Engin Pekin’in öğleden sonraki oturum için hazırlanacağı bildirilirken, tanık Nurullah Akan’ın hazır edilmesi için yazılan talimata cevap verildiği ancak tanığa ulaşılamadığı aktarıldı. Mahkeme başkanı, bu nedenle Akan’ın daha önce tespit edilen ifadesinin okunmasına karar verdi.

 Kobani Davası’na tanık olarak getirilen İsmail Yalçın, mahkemenin “Kobani protestoları sürecinde kimden talimat aldınız” sorusuna, “O dönem Kürtler olarak baskı görüyorduk. İrademizle eylemlere katıldık. HDP’den bahsedildiği gibi bir talimat gelmedi” yanıtı verdi.

TIKLAYIN | Kobani davasında gizli tanık dinlendi; "Salondaki tek örgüt üyesi gizli tanıktır"

TIKLAYIN | Demirtaş: Seçimden sonra bizi serbest bırakacaklar beklentisi içerisinde değiliz


Babacan: Savcılık da mahkeme de duysun; Gezi Davası'yla ilgili şahsi bir mağduriyetim yok

Bakan Nebati: Artan enflasyon karşısında gelir seviyesi düşük vatandaşlarımızın alım gücünü korumak için yoğun çaba sarf ediyoruz

Akbank Sanat, kopya esere verildiği ortaya çıkan 'Günümüz Sanatçısı Ödülü'nü geri aldı!

Mahfi Eğilmez: Kur korumalı mevduat hesabı dolarizasyonu artırdı

AKSOY Araştırma: Halkın yüzde 39'u Erdoğan’ın kullandığı “sürtük” kelimesini “doğru” buluyor; sonuç AKP'nin sarstığı toplumsal barış sorununu gösteriyor!

Döviz kurları haftaya yükselişle başladı; dolar 16,60 lirayı aştı

Dünyanın en iyi 50 mutfağı listelendi; Türkiye 17'inci sırada

Otobüste taciz: Yolcu kadının fotoğrafını çekti, "2 çocuğum var, mühendisim" diye kendisini savundu!

"Fuhuş, adam öldürme gibi ağır suçlardan Türkiye'ye giriş yasağı konanların yasaklarını kaldırıyoruz” diyen Göç İkamet Danışmanlık elektrik direklerine ilan astı
" />