Gündem

Klasfeld: Halkbank iddianameyi almadan iade etmiş

Savcılık “Açıktır ki Halkbank iddianamenin ve mahkemenin kendilerini çağırdığının farkında ve gelmekten kaçınmaya çalışıyor” dedi

05 Kasım 2019 21:54

T24 Dış Haberler

Halkbank'ın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün. Davayı takip eden gazeteci Adam Klasfeld, savcılığın dosyaya sunduğu yeni belgelere göre Halkbank’ın kuruma FedEx ile gönderilen iadeyi almayıp iade ettiğini yazdı.

Klasfeld’in Twitter adresinden paylaştığı ve kanıt dosyasına gönderilen belgeye göre Halkbank Hukuk İşleri Daire Başkanlığı 15 Ekim 2019 saat 14:50 tarihli tutanakta şu ifadeler yer alıyor:

“ABD NewYork Güney Bölge Başsavcılığı tarafından 8563 5166 0162 0402 takip numaralı FedEx aracılığıyla gönderilen belgeler ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan sözleşmelerdeki hukuki tebligat şartlarına uygun olmayan şekilde gönderildiği için Bankamız tarafından kabul edilmeden iade edilmiştir.”

Tutanak el yazısıyla hem Türkçe hem İngilizce olarak kaleme alınmış.

Klasfeld savcılığın “Açıktır ki Halkbank iddianamenin ve mahkemenin kendilerini çağırdığının farkındadır ve gelmekten kaçınmaya çalışmaktadır” dediğini aktardı.

Halkbank’tan redd-i hakim ve davanın düşürülmesi talebi

ABD savcıları tarafından İran yaptırımlarını delmeye yardımla suçlanan Halkbank'ın avukatlarından biri, davanın düşürülmesi ve redd-i hakim talebinde bulunacağını belirtmişti.

Reuters'ın aktardığına göre Andrew Hruska isimli avukat, Manhattan'daki ABD Bölge Hakimi Richard Berman'a yazdığı mektupta, bankanın suçlamalarla ilgili mahkemeye katılma görüşünde olmadığını söylemişti. Avukat, kendisinin iddianamenin reddine ilişkin bankayı sınırlı bir amaçla temsil etmesine izin verilmesini istemişti.