Ekonomi

“KKM adı verilen bu uygulama yüzünden Türkiye son 6 ayda tam 157 milyar TL’sini çöpe attı!”

10 Haziran 2022 09:36

Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine uygulamaya koyduğu Kur Korumalı Mevduat Modeli’ni (KKM) eleştirdi. “bu uygulama yüzünden Türkiye son 6 ayda tam 157 milyar TL’sini çöpe attı!” DİYEN Yarkadaş, “Dövizi ‘bilerek ve isteyerek’ yükselten ve Türkiye’yi yabancılar için kelepir cenneti haline getiren hükümet, bu saçma politikasının bedelini ise yoksul halka ödetiyor” eleştirisi getirdi.

Yarkadaş devamında şunları kaydetti:

“İktisat biliminde yeri olmayan bu politika yüzünden, bankada parası olmayan milyonlarca insan, bankada parası olanlara ‘kurdan doğan farkın faizi’ni ödüyor!  Aradaki 157 milyarlık fark ise, işçi, emekçi ve yoksulların vergilerinden tahsil ediliyor. İktisat biliminde, bu tür uygulamalara ‘servet aktarımı’ deniyor. AKP iktidarı, KKM yoluyla yoksuldan zengine para aktarıyor.

157 milyar TL’nin akıl dışı bir politika yüzünden yakılmasına mı yoksa bu paranın işçi ve emekçinin sırtından aktarılmasına mı yanalım… Doğrusu; neye üzüleceğimize ve neye isyan edeceğimize biz de şaşırdık…

Bazen merak ediyorum: Acaba AKP’nin içinde tek bir aklı selim kişi de mi kalmadı? Tek bir kişi bile çıkıp “Biz bu politikayı uygulamaya koyarken, doları 18 TL’den aşağı çekeceğimizi söylemiştik. Dolar yine 18 TL bandına dayandı. O halde biz bunu niye yaptık?” diye sormayacak mı? Sizce AKP’de bunu sorabilecek vicdan sahibi bir siyasetçi kaldı mı? Yoksa herkes durumdan memnun mu?"

Yazının tamamını okumak için tıklayın.