Gündem

CHP'li Tekin Bingöl "Kızılay'da görev alan 42 yöneticiye, üç yılda 35 milyon TL ödendi" iddiasında bulundu, Kızılay yalanladı

CHP'li Bingöl, "Kızılay hızla denetlenmeli ve kurulan ‘huzur çarkı’ derhal bozulmalıdır" dedi

19 Ağustos 2022 08:39

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Kızılay’daki 12 şirket üzerinden 42 yöneticiye aktarılan "huzur hakkı" bilançosunu açıkladı. Bağımsız denetçi raporları, faaliyet raporları KAP bildirimlerinden elde edilen verilere göre Kızılay’da kurulan 12 şirkete atanan 42 yöneticiye her ay en az 249 net asgari ücret oranında (Bu ay için 1 milyon 369 bin 500 lira) "huzur hakkı" dağıtıldı. Kızılay ise, CHP'li Tekin Bingöl'ün iddialarına yanıt olarak, 42 yöneticiye huzur hakkı verildiği bilgisinin gerçek dışı olduğunu açıkladı.

Kızılay’da Kerem Kınık’ın genel başkanlığı döneminde, kurulan 12 şirkette Kınık “yönetim kurulu başkanı” oldu.

Şirketlerin çatı kurumu Kızılay Yatırım’ın CEO’su İlyas Haşim Çakmak da 12 şirkette “başkan vekili” sıfatıyla yönetici olarak her ay 36 asgari ücret (Bu ay için 198 bin lira) değerinde “huzur hakkı” elde etti.

Kızılay’da genel müdür/CEO koltuğunda oturan ve “profesyonel çalışan” sıfatıyla ücret alan İbrahim Altan, ayrıca beş şirkette yönetici olarak da huzur hakkı elde etti.

"Tam bir saadet zinciri"

Kızılay denetim raporlarına göre, şirketler üzerinden “yöneticilere sağlanan fayda” ve “üst yönetime sağlanan menfaatler” adı altında 2020’de 9 milyon 612 bin 108 TL, 2021’de 11 milyon 701 bin 833 TL değerinde “huzur hakkı” dağıtıldığını aktaran Bingöl, “Son üç yılda ‘yöneticilere sağlanan fayda adı’ altında toplam 35 milyon 884 bin 923 TL dağıtıldı. Eş-dost-akraba yönetici atamaları ile ‘huzur hakkı’ diyerek Kızılay’ı tüketiyorlar” ifadelerini kullandı. “Tam bir saadet zinciri ile karşı karşıyayız” diyen Bingöl, “Kızılay hızla denetlenmeli ve kurulan ‘huzur çarkı’ derhal bozulmalıdır. Kimsenin halkın alın terini kendi menfaatleri için harcamasına izin vermeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Kızılay iddiaları yalanladı

Kızılay, CHP'li Tekin Bingöl'ün iddialarına yanıt olarak, 42 yöneticiye huzur hakkı verildiği bilgisinin gerçek dışı olduğunu belirterek, "Kimi Yönetim Kurulu üyeleri yasaların tanıdığı hakka rağmen hiçbir huzun hakkı almamaktadır, kimi Yönetim Kurulu üyeleri yasaların belirlediği sınırın altında huzur hakkı almaktadır. Kimileri ise aldıkları huzun hakkını Kızılay Derneğine tekrar bağışlamaktadır. Bu gerçekleri bilmeden ve merak de etmeden ortaya atılan iddialar en hafif tabiriyle kötü niyetten ibarettir" açıklamasında bulundu.

Kızılay'ın yaptığı açıklama şu şekilde: