Gündem

Kılıçdaroğlu'nun masasındaki ankete göre başkanlık sistemine verilen destek yüzde 40'ın altına düştü

Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye oy verdiğini ifade edenlerin yüzde 29’u başkanlık sistemini yararlı buluyor

11 Eylül 2019 07:20

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun masasındaki ankete göre başkanlık sistemine var olan destek yüzde 40’ın altına düştü. Anket çalışmasına göre MHP seçmeninin de yüzde 64.1’i başkanlıktan memnun değil.

Anket çalışmasına göre, son bir yıldır hayata geçen başkanlık sisteminin yararlı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 37, yararlı olmadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 54 oldu. 24 Haziran seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini ifade edenlerin yüzde 78’i başkanlık sisteminin yararlı olduğunu düşünüyor. Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye oy verdiğini ifade edenlerin ise yalnızca yüzde 29’u başkanlık sistemini yararlı buluyor. Ankete göre 24 Haziran’da Cumhur İttifakı kapsamında MHP’ye oy vererek başkanlık sistemini destekleyen seçmenlerin yüzde 64.1’i başkanlık sisteminin yararlı olmadığı görüşünü dile getiriyor. Buna göre MHP seçmeninde başkanlık sistemine yönelik ciddi bir kırılma yaşanıyor.

Anket çalışması kapsamında katılımcılara, “Sizce Türkiye bugünkü başkanlık sisteminde mi kalmalıdır, yoksa parlamenter sisteme mi dönmelidir” sorusu da yöneltildi. Buna göre katılımcıların yüzde 53,8’i parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiği görüşünü ifade ederken, yüzde 41.4’ü ise başkanlık sisteminde kalınması gerektiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 4.8’i ise bu konuda bir fikri olmdağını kaydetti.