Ekonomi

Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Akın: Batık enerji şirketlerinin borcunu vatandaşa yüklediler

"Son 10 yılda enerji şirketlerinin borcu yüzde 544 arttı"

05 Eylül 2019 07:50

 

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, vatandaşın enerji faturasına yapılan her bir kuruş zam ile batık enerji şirketlerinin kurtarılmak istendiğini savundu. Akın, “Enerji ihalelerine giren şirketlerin ödenemeyen borcu, 60 milyar dolara yaklaştı. Bu borcu kim kapatacak? İktidar, borcun kapanması, yandaş şirketlerin enerji krizden kurtulması için elinden geleni yapıyor ve zamlar dur durak bilmiyor. Vatandaşın nefes alacak hali kalmadı” dedi.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Akın, son 10 yılda enerji şirketlerinin borcunun yüzde 544 arttığını da belirterek, “Borçlu elektrik üretim ve dağıtım şirketleri, Elektrik Üretim A.Ş.'ye borcunu ödemiyor. Batık veya batmak üzere olan enerji şirketlerinin borcunu, vatandaşın enerji faturalarına yüklediler” dedi.

Akın, şunları söyledi:

"Dünyada yarı yarıya düşen doğalgaz vatandaşımıza yüzde 60 artış yapılarak satıldı"

"Doğalgaz fiyatları dünya ve Avrupa piyasalarında seyreden fiyatların çok üzerinde. Son bir yılda doğalgazın metreküp fiyatı 4.612 dolardan 2.281 dolara geriledi. Vatandaşın enerji faturalarını yarı yarıya düşürecek indirimler yapılmalı. Dünyada bir yıl içinde fiyatı yarı yarıya düşen doğalgaz, vatandaşımıza son bir yılda yüzde 60 artış yapılarak satıldı. Doğalgazın satın alındığı ülkelerle yapılan anlaşma hükümleri de gizleniyor. Vatandaşın enerji faturaları her geçen gün kabarıyor.