Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 'Trump' tepkisi: Tehdit ediliyorsan tepkini göstereceksin

"Haftaya Türkiye'yi nasıl arpalık haline getirdiklerinin raporunu açıklayacağım"

08 Ekim 2019 13:37

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Eğer Türkiye benim eşsiz bilgeliğim dahilinde sınır dışında sayacağım bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini yok ederim ve mahvederim (bunu daha önce de yaptım)" tehdidine tepki gösterdi. Türkiye'nin ABD'den 17 yılda aldığı 420 milyar dolar borç nedeniyle Trump'ın rahat konuştuğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni hiçbir güç tehdit edemez" dedi.

Öte yandan Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da Trump'ın tehdidi karşısında sessiz kaldığını gerekçesiyle eleştirdi. "Hangi gerekçeyle itiraz etmiyorlar?" diye soran Kılıçdaroğlu, "Bu memleket sıradan bir memleket değildir. Eğer tehdit ediliyorsan tepkini göstereceksin" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından başlıklar şöyle: 

"Kadın, erkek, genç, yaşlı demeden herkesi hakkını savunacağız. Gençler sorunlara ilgi gösterdikçe geleceğe dair endişe duymuyoruz. Ahi Evran Haftası'nı kutluyorum esnaf kardeşlerimizin.

Ahi Evran sözlerinde adalet, insanları kucaklamak, kul hakkını korumak var, sözlerini dinlemeliyiz. Esnaf hayatından memnun mu? Hayır. Esnaf kardeşlerime biraz sitem edeyim, kimse kusura bakmasın. Esnaf kardeşim ağlıyor, ‘Geçinemiyorum, zam geliyor, alışveriş merkezleri bizi bitirdi’ diyor ama bunları kim yaptı? Oy verdiğin AK Parti’nin yönetimi yaptı. Çalışan, üreten, alın teri dökenlerin yanında olacağız."

"Yönetimi bize teslim edin göreceksiniz nasıl yönetiliyor, işsizlik nasıl bitiyor, çiftçi alın terinin karşılığını nasıl alınıyor, Londra'daki bir avuç insana teslime dilemeyen Türkiye nasıl ortaya çıkıyor, göreceksiniz. Devlette liyakat kalmadı. Her şeye bir kişi karar veriyor. Sabah kim yanına giderse onun kararı çıkıyor. Peki ulaşamayan yüz binlerce esnaf, çiftçi? Onların derdini dinleyen yok. O, sarayda otururken sanıyor ki herkesin yeri çok rahat. AKP'li kardeşlerime seslenmek isterim, önümüzdeki hafta size sarayın Türkiye Cumhuriyeti'ni nasıl arpalık haline getirmiş onu açıklayacağım. Kimlerin bir eli yağda bir eli balda haftaya açıklayacağım. Sabredin."

"Her şeyi tek başına yönetiyorsan ülkedeki tüm sorunların sebebi sensin kardeşim. Tabii yanında bir de damadı var, unutulmasın."

"Ekonomi faizcilere, tefecilere teslim edilmiş durumda. Bütün sorunların kaynağı ülkeyi tek başına yöneten tek adamdır. Yerel seçimlerde yaptığımızın aynısını yapacağız. Demokratik yollarla beyefendiyi göndereceğiz."

"17 yılda 420 milyar dolar borç aldılar. Trump o nedenle bu kadar rahat konuşuyor, tehdit ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni hiçbir güç tehdit edemez!”

"Daha şu ana kadar AK Parti'den tık yok. Hangi gerekçeyle itiraz etmiyorlar. AK Partili kardeşlerimin bunu hafızalarının bir yerinde tutmaları lazım. Bu memleket sıradan bir memleket değildir. Eğer tehdit ediliyorsan tepkini göstereceksin."

"Milletin enflasyon rakamlarına inanacağını sanıyorlar; çaya bile iki kez zam geldi ama enflasyonumuz yüzde 9."

"Bu millet önümüzdeki seçimlerde yemeyecek, gerekli dersi verecek. Buna inanıyorum. Kırmızı et sanayicileri başkanı bir açıklama yapmış, son bir yılda maliyetlerimiz yüzde 50 arttı diyor; 'Yüzde 20 zam yapmak istiyoruz ama iç piyasada tüketim düştüğü için kimse fiyatları artıramıyor' diyor. Bunu da AKP'li kardeşlerim hafızalarının bir köşesine yazıyordur. Buradan kamyon şoförlerine seslenmek isterim; sorununu biliyorum, nasıl çözülmesi gerektiğini de biliyorum bunun yolu seni düşünen siyasi iktidara oy vermektir. O yüzden ben CHP olarak sizlerin oyunu istiyorum. Huzur için bereket için istiyorum."

"Düne kadar vergiyi tabana yayacağız diyorlardı. Şimdi zammı tabana yaydılar. Zamlar toplumun tüm kesimlerini vuruyor. Zam yapılıyor da bu paralar nereye gidiyor? Fabrika mı yapılıyor?"

"Ekonomi şaha kalkacak, Türkiye uçacak deniliyordu. Evet Türkiye uçuyor, yokuş aşağı! Saray şaha kalktı. 82 milyonun nefesi kokuyor ya açlıktan. Gidip mutfaklara bakın, yangın var. Bir kişi nasıl iş bulacak diye çalıştılar mı, emek harcadılar mı? Bunların hiçbiri yok."

"Paralar yandaşa gidiyor, yandaşlar için Türkiye Varlık Fonu'nu kurdular."

"15 Temmuz darbe girişiminden sonra dediniz ki 'şehit yakınları ve gazileri için kampanya açıyoruz ve para topluyoruz.' O dönem 100 milyon dolar toplandı. Aradan geçti bu kadar süre. Bu para nereye gitti? Hani 15 Temmuz gazileri var, zaman zaman bizi eleştirirler, bizi eleştirmelerine rağmen onların hakkını savunan tek parti biziz. Para nereye gitti, kime verdiniz? 15 Temmuz neredeyse unutuldu, nereye gitti bu para?"

"Tank Palet Fabrikası'nın obüs üretilen bölümü BMC'ye bedelsiz olarak verildi. İki yılda ne olacak orada?"

"Tank palet fabrikasının asıl ismi Arifiye Birinci Merkez Komutanlığı'dır. Ama bu fabrikayı birilerine peşkeş çekmek için anonim şirkete dönüştürdüler. Ticaret gazetesinde, 'TSK için yapmakta oldukları faaliyetleri aksatmamak kaydıyla iş veya ihale alabilirler' deniyor. 31 Mayıs 2018, yani 3 uy sonra yine bu gazetede bu maddede bir değişiklik yapılıyor, bu maddeyi çıkarıyorlar. TSK faaliyetlerini aksatmamak kaydıyla' maddesi çıkarılıyor. AK Parti'ye oy veren kardeşlerimin vicdanına sesleniyorum ve sarayda oturana soruyorum; sen hangi gerekçeyle bu cümleyi çıkarırsın? Kim yapıyor bunu, sarayda oturan zat. Versinler bunu için de mahkemeye hiç değilse gidelim mahkemeye, hâkimin karşısında anlatalım. Ama arkadaşlarımız bu işlemin iptali için dava açtılar."

"(Orta Doğu) Ta en başından söyledik, bu bataklığa girmeyin, Türkiye'nin orada ne işi var, Orta Doğu ile Arap halklarıyla kavga etmenin bir mantığı yoktur dedik. Bizim inanç, akrabalık bağlarımız var. Neden düşman oluyoruz birbirimize. Bunu defalarca söyledim. Suriye, İran ile Türkiye bir araya gelip Orta Doğu'yu bir barış havzasına dönüştürebilirler."

"Emperyal güçlerin neden oyuncağı oluyoruz? ABD ile Rusya'dan ayrı ayrı talimat alan bir Saray devletine dönüştük. TC tarihinde görmediğimiz ağır hakaretlere maruz kaldık. O ağır hakaretleri duyuyorlar, yine de koşa koşa gidiyorlar, bir fotoğraf çektirmek için atmadıkları takla kalmadı."

"Yönetilmeyen, savrulan bir Türkiye gerçeğiyle karşı karşıyayız. Defalarca uyardık. Suriye'den kim kârlı çıktı? Özellikle milliyetçi olduğunu ifade eden kardeşlerime soruyorum. Kim kârlı çıktı? Ben söyleyeyim, Amerika ve Rusya kârlı çıktı. Kim zararlı çıktı, Türkiye. Türkmen kardeşlerimiz zarar gördü. Şimdi Orta Doğu bataklığında debelenen bir Türkiye gerçeği var, üzülerek söylüyorum. "

"(Erdoğan'a) Erdoğan havaya girmişti, '24 saatte Emevi Camii'nde namaz kılacağız' diyordu, buyur kıl bakalım Emevi Camii’nde namaz. Akılla değil birilerinin gazıyla gidersen kendini Orta Doğu bataklığında bulursun."

"9 nolu gözlem noktasına Rusya izin verdiği müddetçe bir şeyler götürüyoruz. Bizim ordumuz Rusya askerleri tarafından korunuyor. Saray'dakiler bunu yutuyor, ben yutamıyorum. Çünkü ben saf milliyetçiyim. Memleketimi savunurum ben, bayrağımı, vatanımı savunurum. Altı okumuzdan biri milliyetçilik. "

"Barış içinde yaşamak varken hangi gerekçeyle elin oğlunun söylemleriyle oralara giriyoruz? Bıraktık Suriye'yi ta Mısır ile kavga ediyoruz. Şimdi de Libya'ya silah gönderiyoruz. Niçin? Oradaki Müslümanlar da birbirlerini öldürsün diye."

"Vicdan ve ahlak sahibi herkese sesleniyorum. Suriye'de kriz çıktığı zaman, Eylül 2011'de Suriye yönetimiyle görüşüldü. Suriye muhalefetiyle görüşüldü. Barış olsun diye görüşüldü. İktidar silah gönderdi, biz milletvekili gönderdik.”

"Bakın değerli arkadaşlar memleketimizi ve komşularımızı seviyoruz. Hiç kimsenin burnu kanamasın diyoruz. Komşuda yangın çıkıyorsa, müdahale etmezseniz size de sıçrar. Bir dönem Türkiye terör örgütlerine destek verdi. Ben 7 maddelik Erdoğan'a bir soru soruyorum, bu ülkeyi seviyorsa, bu ülke için çalıştığını iddia ediyorsa cevap istiyorum;

1- Bir zamanlar dost olduğumuz Suriye ile durup dururken neden kavgalı hale geldik?Sana Suriye'nin iç işlerine karış diyenler kimlerdi

2- Türkiye'deki teröristlere Türkiye üzerinden silah gönderenler kimlerdi. Bu gayrimeşru yolu sana kimler önerdi?

3- Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelip Türkiye üzerinden Suriye üzerinden geçiş imkanı sağlayın diyenler kimlerdi?

4- ASTANA sürecinde İdlib'deki teröristlerin elindeki silahları alacağına söz verdin. Bu sözünü dahi yerine getirememişken şimdi Fırat'ın Doğu'sundaki IŞİD'li teröristleri devralmaya kalkıyorsun. Biz teröristlerin bekçisimiyiz? 

5- Suriyeli sığınmacıların bize maliyeti 40 milyar dolar.  Peki Suriye bataklığının TC'ne maliyeti ne kadar?

6- Amerika ile bir telefon görüşmesi üzerine bir mutabakat sağladığın anlaşılıyor ama Trump 'Haddini aşarsan ekonomini mafederim' diyecek kadar küstah. Ne için söz verdin? 

7- Büyük Orta Doğu Projesi'nin eş başkanlığını hâlâ sürdürüyor musun? Bunun Türkiye'ye ne faydaları oldu?"

"Tezkere bugün görüşülecek. Orada askerlerimiz var. O askerleri korumamız lazım. Burunlarının kanamaması lazım, askerlerin hatırı için, oraya oğlunu gönderen askerlerin annelerin hatırı için bu tezkereye içimiz yana yana evet diyeceğiz. Bütün bu tabloyu milletin önüne koymak benim vicdan borcumdu. Bu tablo Türkiye'nin yaşayacağı bir tablo değil. Biz bu tablodan çok rahatsızız. Bu tablonun düzelmesi için de bize kulak vermeleri lazım, bizi dinlemeleri lazım. Ahlaklı olarak doğruları söylüyoruz,Türkiye'nin çıkarlarını savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz ama gidip de Trump'a teslim olan bir adamdan bu memlekete hayır gelmez."