Gündem

Kılıçdaroğlu: Erdoğan rejimin kendi toprağından çekilmesini istiyor; böyle bir saçmalık olur mu?

"Orta Doğu'da bir yemeğe davet edildiyseniz, toplantıyı yapanlar arasında isminiz yoksa menüye bakın, isminiz orada vardır"

27 Şubat 2020 21:37

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Erdoğan Suriye rejimine diyor ki, sana 29 Şubat'a kadar süre verdim, sen gözlem noktalarımızın gerisine çekileceksin. Böyle bir saçmalık olur mu? Kendi ülkesinin toprağı" dedi.

KRT TV canlı yayınına katılan Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriye politikasını eleştirirken, "Çağlayangil'in meşhur cümlesi vardı, Ortadoğu ile ilgili... Diyor ki, Orta Doğu'da bir yemeğe davet edildiyseniz toplantıyı yapanlar arasında isminiz yoksa menüye bakın, isminiz orada vardır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşmeyeceğine yönelik açıklamalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Siz olayı iki kişi arasındaki kavgaya dönüştürmüşsünüz, kin ve intikam üzerine. Böyle olmaz" açıklamasında bulundu. Kılıçdaroğlu, "Tüm bunlara rağmen sağduyunun egemen olacağına inanıyorum" dedi.

dlib'de PKK yok, biz orada neden duruyoruz?"

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

dlib'de PKK yok, biz orada neden duruyoruz? İdlib'de oğlu asker olan bir anne geldi. Dün akşam İdlib'de iki şehit haberi gelince ağlamaya başladığını söyledi, 'Gece geç saatlere kadar uyuyamadım, ilaç alıp uyudum' dedi.

"Terör örgütüne karşı mücadele etmek en doğal hakkımızdır, tereddüt yok. İdlib'de niye bulunuyoruz? Gözlem noktalarını koyduk. Orada bulunmamızın nedeni Esad'ı devirmekse, bunu açıkça söylesinler. Bunu söylemiyorsunuz. Peki biz orada niye duruyoruz? Gözlem noktalarının 7'si şu anda Esad'ın aldığı bölgede, onların korumasında. Esad'ın askerleri bizim askerlerimizi koruyor orada.

"Beni ürküten şu; sayın Erdoğan grup konuşmasında şöyle bir cümle etti: Biliyoruz ki, bugün Suriye ile olan 911 kilometrelik sınırımızın ötesinde verdiğimiz her mücadeleyi yarın kendi topraklarımızda bugünkinden 10 kat, 100 kat büyük kayıplarla yürütmek zorundayız. Ne demek bu?

"Terör örgütlerine yıllar yılı TIR'larla silah gönderen kimdi?"

"Terör örgütlerine yıllar yılı TIR'larla silah gönderen kimdi? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti böyle mi yönetilir? Sen oradaki terör unsurlarıyla mı mücadele ediyorsun? Kiminle mücadele ediyorsun? Suriye ordusuyla... Senin Suriye ordusuyla ne ilişkin var? Bizim askerlerimiz neden şehit olsun? Bir tek askerimizin tırnağı bütün Suriye'den daha değerlidir. Bu ülkenin evladı neden orada şehit oluyor?

"Dışişleri Bakanı geldi, kendisine dedim ki, oturun görüşün. Gözlem noktalarının M4 - M5 yolunun üst tarafına çekin. Oradan gelecek göçü bir şekilde frenlemek zorundayız, bunu anlatın.

"Böyle bir saçmalık olur mu?"

"Erdoğan Suriye rejimine diyor ki, sana 29 Şubat'a kadar süre verdim, sen gözlem noktalarımızın gerisine çekileceksin. Böyle bir saçmalık olur mu? Kendi ülkesinin toprağı. O ülkeden bugün bizim şikayet ettiğimiz teröristleri temizlemek istiyor. Ve bizim askerlerimiz de şehit olacak. Niye benim askerim şehit olsun? Bizim askerlerimizin o bölgede ne işi var? Sorun var olan sorunu çözmekse meşru muhatap bulmak zorundasın. Biz de, onlar da Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Olay şu; bir inat uğruna savaşın başlamasını sağlayacak bir olay değil, vahim bir olay. Hava desteği almadan nasıl savaşacaksınız o bölgede? Rusya'ya söyleyin gelsin S-400'leri aktive etsinler.

"Siz olayı iki kişi arasındaki kavgaya dönüştürmüşsünüz"

"Suriye'de Esad'la görüşmem diyor, Libya'da meşru hükümetle görüşürüz diyor. Burada da meşru hükümet var. Görüşüp anlaşsana. De ki, senin sırından benim sınırıma bir kurşun gelirse, ben 50 kurşun atarım desene. Söyle bunu. Siz olayı iki kişi arasındaki kavgaya dönüştürmüşsünüz, kin ve intikam üzerine. Böyle olmaz.

"Çağlayangil'in meşhur cümlesi vardı, Ortadoğu ile ilgili... Diyor ki, Ortadoğu'da bir yemeğe davet edildiyseniz toplantıyı yapanlar arasında isminiz yoksa menüye bakın, isminiz orada vardır.

"Senin Orta Doğu bataklığında ne işin var?"

"Orada görev yapan askerlerimizin büyük kısmı fakir aile çocuğudur. Sırtı kalın olanların çocuklarını gördünüz mü o bölgede? Şehit olunca da 'Şehitler tepesi boş kalmasın' diyorsunuz. Gönder o zaman çocuklarını, seni karşılayanları gönder, hepsi paralı askerlik yaptı. Bunları söylediğim zaman 'Vay efendim Kılıçdaroğlu terör örgütünü destekliyor'.

Kılıçdaroğlu Allah da biliyor ki doğruları söylüyor, haklının yanında, fakirin fukaranın hakkını koruyor. Kılıçdaroğlu o bölgede kan akmasını istemiyor, diyor ki 'Senin Orta Doğu bataklığında ne işin var'. Bir Allah'ın kulu söylesin Suriye'ye niye girdik. Salih Müslim'i davet edenler bunlar değil miydi? Şimdi kalkmışlar bütün bunlara rağmen kendi yandaş medyaları günün 24 saati Kılıçdaroğlu şöyle böyle. 

"Tüm bunlara rağmen sağduyunun egemen olacağına inanıyorum"

"Tüm bunlara rağmen sağduyunun egemen olacağına inanıyorum. Askerlerin anneleri, babaları, aileleri var. Hangi koşullarda orada görev yaptıklarını biliyorum."