Gündem

Kemal Kılıçdaroğlu: İktidar sahipleri, annelerin taleplerine kulak tıkamamalı

Kılıçdaroğlu, tank palet fabrikası hakkındaki kararnamenin açıklanması çağrısını yineledi

19 Eylül 2019 15:58

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe etkinlik alanında düzenlenen Kastamonu günlerinde konuştu. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Fettah Tamince hakkında "FETÖ Borsası" vurgusu yaparak; avukatlar ve Tamince arasındaki ilişkinin incelenmesi gerektiğini söyledi. "Diyarbakır Anneleri ve Cumartesi Anneleri arasında ayrım yapmıyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, iktidar sahiplerinin taleplere kulak tıkamaması gerektiğini belirtti.

Muharrem İnce'nin adaylık açıklaması hakkında soru soran gazeteci, Kılıçdaroğlu'na Cumhurbaşkanlığı seçimine aday olmayı düşünüp düşünmediğini sordu. Kılıçdaroğlu seçimin şu an gündemlerinde olmadığını belirterek, "Seçim olduğu zaman bakarız" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu bir gazetecinin, Maltepe Miting alanının kendisi için anlamını sorması üzerine, Adalet yürüyüşünden bu yana gelmediğini belirterek, "Bir anlamı var. Zaten konuşurken de 'hak, hukuk, adalet' diye slogan atılması bir anlamda beni o günlere götürdü. Adalet sadece bireysel olarak benim talebim değil aslında. Dünyada yaşayan her canlının adalet talebi var. İnsanlığın tarihi de zaten adalet mücadelesi ile geçmiştir. Yine adalet istiyoruz, yine adaletten yana mücadele edeceğiz" dedi. 

"Mutlaka bunun aydınlığa kavuşması lazım"

Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı ile ilgili eleştirilerin sorulması üzerine, "Adalet Bakanlığı'nın kendisine ve adalet camiasına yönelik yapılan eleştirileri oldukça sert şekilde yanıtladım. Bu özellikle belli çevreler, aynı görüşü paylaşan kanatların birbirine yönelttikleri eleştiriler. Benim burada üzerinde durmak istediğim ana konu şu; bir FETÖ borsasından söz ediliyor ve bu konuda bir kişi de hayatını kaybetti. Bu konu sadece benim tarafımdan değil, AK Parti'den de bazı milletvekilleri, eski milletvekilleri tarafından da dillendirildi. Bütün bu konuların aydınlığa kavuşması lazım. Eğer bir şikayet geliyorsa, bir itham geliyorsa, mutlaka bunun aydınlığa kavuşması lazım. Benim arzum bu" şeklinde konuştu. 

 "FETÖ Borsası"

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Fettah Tamince hakkında Adalet Bakanlığı'nın yaptığı itiraz hakkında ise, "Gayet doğal etmesi lazımdı zaten" dedi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"FETÖ davası açtığınız kişilerin dışında Fettah Tamince kalamaz. Kalamazdı zaten. Benim vicdanım kabul etmezdi. Ama orada az önce de FETÖ Borsası'ndan bahsettim. Avukatlar ve Fettah Tamince arasındaki bağlantının çok iyi incelenmesi lazım. Acaba paranın gücüyle mi oluyor bu, yoksa başka şeyler mi var?"

"İktidar sahiplerinin çocukları bulup getirmesi gerekiyor"

"Diyarbakır Anneleri ve Cumartesi Anneleri arasında ayrım yapmıyoruz. Anneler çocuklarını istiyorlar. Annelerin talebini saygıyla karşılamamız gerekiyor. Her iki grubu da ayrıştırmadan kucaklamamız gerekiyor. Çocukları bulacak olan kim. İktidar sahiplerinin çocukları bulup getirmesi gerekiyor. Diğer anneler de yıllardır çocuklarını arıyor en azından mezarını gösterin gidip bir fatiha okuyalım diyorlar. Anneleri ayırmayalım, şehitleri ayırmayalım, gazileri ayırmayalım. Bakın bugün gaziler günü. Annelerin çocuklarıyla olan ilişkilerini ve taleplerini hepinizin dikkatle dinlemesi lazım. Talepleri karşılayacak olan makamın, yani iktidar sahiplerinin de bunlara kulak tıkamaması lazım."

"Tank palet fabrikası hakkındaki karar açıklansın"

"Tank palet olayı Türkiye'nin itibarıyla oynama olayı, saygınlığına gölge düşürme olayı. Fabrika, işçiler, subaylar, bilgi bizim orada Katarlılar tank yapacaklar ve bize satacaklar. Her şey bizim zaten. Hangi gerekçeyle satın alıyoruz. Birinci kararnameyi yayınladılar, 'özelleştirme' var dedik, kıyameti kopardılar. Resmi Gazete'de yayınlandı. İkinci kararnameyi gizlediler. Bir ülkenin askeri sırları başka bir ülkeye verilir mi? Benim fabrikamda tank yap, sonra gel bana sat. O kararnamenin açıklanmasını istiyorum. 105 sayılı karar, açıklayın kardeşim niye korkuyorsunuz? Açıklayın, herkes bilsin. Katarlılar biliyor biz bilmiyoruz, milletvekilleri, bakanlar dahi bilmiyor. Türkiye Cumhuriyeti'ne ait silah fabrikalarını yabancı bir ülkeye peşkeş çekilmesini asla kabul etmiyoruz, şiddetle kınıyoruz."

Kılıçdaroğlu Maltepe'de ziyaretlerde bulundu

Kılıçdaroğlu daha sonra Maltepe'de ziyaretlerde bulundu. Maltepe Feyzullah Mahallesi'nde bulunan “Üreten Engelliler Merkezi"ne giden Kılıçdaroğlu'na İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç eşlik etti.

Kılıçdaroğlu buradan ayrılarak, Maltepe Belediyesi Çocuk Bilim Merkezi ve Kreşi ile Maltepe Trabzonlular Derneği'ne de ziyaretlerde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu'dan hastane ziyareti

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, daha sonra Tuzla’daki sanayi tesisinde çıkan yangında yaralanan ve yoğun bakımda tedavisi süren itfaiye eri Nebi Polat’ın ailesiyle görüştü.