Gündem

KDK'dan TCDD'ye 'tavsiye kararı': Banliyö trenleri bisiklet taşımacılığına uygun hale getirilsin

TCDD'ye başvuruda bulunan bir vatandaş, aldığı red cevabının ardından Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuruda bulundu

03 Kasım 2019 12:00

Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvuruda bulunan bir vatandaş, bisiklet kullanımının modern hayat anlayışının bir parçası olduğunu ve birçok ülkede sağlıklı bir çevre için devlet tarafından özendirildiğini söyledi. KDK, başvuru üzerine yaptığı incelemede vatandaşı haklı bularak Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne (TCCD) mevcut banliyö trenlerinin bisiklet taşımaya uygun hale getirilmesi için 'tavsiye kararı'nda bulundu.

KDK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, bir vatandaş banliyö trenlerine günün belirli saatlerinde bisikletle binmenin yasak olmasını kuruma şikâyet etti. Başvuruda bulunan vatandaş, banliyö trenlerine sabah 07.00 ile 09.00 saatleriyle akşam 16.00 ile 20.00 saatleri arasında bisikletle binilmesine halihazırda izin verilmediğini ifade etti. Başvuruda bu saatlerin 07.00 ile 08.30 ve 16.00 ile 18.30 olarak değiştirilmesi için TCDD'ye dilekçe verildiği kaydedildi. Vatandaş, TCDD'nin kendisine gönderdiği cevapta talebinin uygun olmadığını söyleyerek başvurusunu reddettiğini belirtti.

Şikâyette bulunan vatandaş, KDK'ya yaptığı başvuruda bisiklet kullanımının sağlıklı bir çevre için devlet tarafından özendirildiğini kaydederek, tren vagonlarına eklenecek bir bisiklet aparatı ve bisikletli kişilere farklı ücret tarifesiyle günün her saati trenlere bisiklet alınabileceğini ifade etti. Başvuruda trenlere bisiklet alımında, STK’lar, kamu kurumları ve bisiklet kullanıcılarının görüşlerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan vatandaş, yeni bir uygulamaya geçilmesini talep etti.

KDK, başvuru üzerine yaptığı incelemede vatandaşı haklı buldu ve TCDD'ye tavsiye kararı aldı. Kurum, kararında uyuşmazlığın bisikletin raylı ulaşım sistemine entegrasyonundan kaynaklandığını belirtti ve sürdürülebilir ulaşımın sağlanması için öncelikle bisikletin raylı taşımaya kabul edildiği saatlerin genişletilmesi sonrasında ise saat sınırlandırılmasının kaldırılması tavsiye etti. TCDD’ye verilen 'tavsiye kararı'nda mevcut banliyö trenlerinin bisiklet taşımaya uygun hale getirilmesi için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiği de kaydedildi. (İHA)