Gündem

Kaz Dağları için Ankara’ya yürüyen çevreciler yeniden gözaltına alındı

26 Ekim’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenlenecek büyük Ekoloji Mitingine katılım sağlamak üzere çevreciler 6 Ekim'de yürüyüş başlatmıştı

10 Ekim 2019 12:36

Kaz Dağları’nda kurulmak istenen altın madeni projesine karşı İstanbul’dan Ankara’ya yürümek isteyen ve 6 Ekim’de gözaltına alınan 8 çevreci bir kez daha gözaltına alındı.

Kanadalı altın arama şirketi Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından Kaz Dağları’nda başlanmak istenen siyanürlü altın arama faaliyetlerine dikkat çekmek ve 26 Ekim’de Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenlenecek büyük Ekoloji Mitingine katılım sağlamak üzere çevrecilerin 6 Ekim’de Kadıköy’den Ankara’ya başlattığı yürüyüş Maltepe’de polislerce engellenmiş, 8 çevreci gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 8 kişi daha sonra serbest bırakılmıştı. Çevreciler, gözaltı işleminin yapıldığı noktadan yürüyüşe devam etmek için bir araya geldi. Çevrecilere Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve çeşitli kurum temsilcileri eşlik ederken, “İster 1 kilometre olsun ister yüz kilometre Kaz Dağları ve gelecek yürüyüşüne sende katıl” pankartı açıldı.

8 Kişi gözaltına alındı

Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim 2015’te meydana gelen katliamda yaşamını yitirenler için saat 10.04’te bir anma gerçekleştiren çevreciler daha sonra yürüyüşlerine kaldıkları yerden devam etmek istedi. Ancak kısa sürede anmanın olduğu yere gelen çok sayıda polis yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtti. Çevreciler yürüyüşe geçtikleri sırada polis tarafında engellenerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınan Koray Türkay, Murat Aktaş, Kaan Meriç, Önder Yılman, Cenk Usta, Raif Kerem Gürsu, Baran Doğan ve Harun Taguna’nın İdealtepe Polis Amirliğine götürüldükleri öğrenildi.