Gündem

HDP'li Oluç: Soylu 'süngü ile her şeyi yapabilirsiniz ama üstüne oturamazsınız' sözünü öğrenecektir

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Murat Sabuncu'ya yorumladı

03 Eylül 2019 17:14

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, görevlerinden alınan belediye başkanlarını ziyaret eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında söylediği  'pejmürde ederiz' sözlerine bir tepki de HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç'tan geldi. Oluç, "Soylu, 'süngü ile her şeyi yapabilirsiniz ama üstüne oturamazsınız' sözünü öğrenecektir'' dedi.

T24'te Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Oluç, İçişleri Bakanı hakkında "Soylu'nun bir terbiyesi, edebi, adabı yok. Eline bir güç geçirmiş, arkasında geçmiş derin devletin güçleri var. Türkiye çok içişleri bakanı gördü. Demokratlar, bunların beterlerinden kurtulmayı bildi. Bu sefer de böyle olacak. Soylu, tehditkar konuşan, nefret söylemi kullanarak halkı küçümseyen bir insan pozisyonunda. Bir laf vardır; 'süngüyle her şeyi yapabilirsiniz ama üstüne oturamazsınız' diye. Soylu bu sözü günün birinde öğrenecektir" ifadelerini kullandı. 

Oluç, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen tahliye kararına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının itirazını, HDP heyetinin TÜSİAD ile görüşmesi başta olmak üzere, gündemdeki konuları da yorumladı.

Selahattin Demirtaş'ın tahliye kararına yapılan itiraza ilişkin konuşan Oluç, "Demirtaş bizim tabirimizle 'rehin edilmiş' durumda. Denetimli serbestliğe başvurmak için itiraz sonucunu bekliyoruz" dedi. 

Rawest Araştırma Şirketi'nin Diyarbakır, Van ve Mardin'de kayyım atamaları konusunda yaptığı araştırmaya değinen Oluç, "Her 4 kişiden 3'ü kayyım atamalarına karşı. Bu oran AKP seçmeninin de kayyım atamalarını yanlış bulduğu anlamına geliyor" yorumunu yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki heyetin TÜSİAD ile görüşmesinin içeriğinden bahseden Oluç, "Ekim ayında bir yargı paketi gündeme gelecek, Türkiye'de yargı vahim durumda, köklü bir reforma ihtiyaç var. Bununla ilgili görüşüldü" dedi.

Oluç, toplumun yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyacı olduğunu belirterek "Yeni bir anayasa tartışmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. TÜSİAD görüşmesinde bunu da konuştuk. Bu konuda toplumsal ve siyasal muhalefetin ortak bir zeminde buluşması kıymetlidir bizim için" diye konuştu.