Gündem

Kayyım protestoları 27. gününde: Hükümete sesleniyoruz, uzatılan bu barış elini tutun

14 Eylül 2019 13:14

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasına karşı Mardin’de 27 gündür süren Demokrasi Nöbeti, Halkaların Demokratik Partisi (HDP) il binası önünde devam etti. Nöbette konuşan HDP Milletvekili Dersim Dağ, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sözlerini hatırlatarak “Uzatılan bu barış elini tutun. Biz barış için hazırız” dedi.

Diyarbakır

Diyarbakır’daki Demokrasi Nöbeti, Lise Caddesi’nde devam etti. HDP’li milletvekili ve çok sayıda yurttaşın katıldığı nöbet, slogan ve alkışlarla başladı. Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın nöbete katılmasıyla, yurttaşlar “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

Bugünkü nöbete, Doğu ve Güneydoğu Dernekler Platformu bileşeni Kiği, Karakoçan, Adaklı, Yayladere ve Yedisu Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYYDER) yöneticileri, Türk Mimar ve Mühendisler Birliği’ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek ve yöneticileri, Dersim Akpazar Beldesi Eşbaşkanı Orhan Çelebi ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Van Temsilcisi Baran Karakoyun katıldı.

Mardin

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, nöbet eylemlerini Karayolları Parkı’nda yapmak isteyen HDP’lilere polislerce yine izin verilmedi. Bu nedenle Demokrasi Nöbeti parti binası önünde tutuldu. Nöbete katılan isimlerden HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, burada yaptığı konuşmasında 27 gündür kayyım uygulamalarına karşı direndiklerini ifade etti.

Dağ, “Belediyelerimize ve irademize sahip çıkıyoruz. Diyarbakır il binası önünde yapılan oturma eylemi ile yapılmak istenen provokasyonlara karşı da mücadele edeceğiz. Bu toprakların barış ve özgürlüğü için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Onlar istediklerini yapsın. Bizim onlara karşı yapacağımız tek şey mücadelemizi büyütmek olacak. Gasp ile bu ülkede savaş yaratmak istiyorlar. 2016'da her şeyi yaptılar. Şimdi de aynı şeyleri yapmak istiyorlar” diye konuştu.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın görüştüğü avukatları aracılığıyla yaptığı "Fırsat verilirse bir haftada bu sorunu çözerim" çağrısını da hatırlatan HDP’li Dağ, “Biz de buradan hükümete sesleniyoruz. Uzatılan bu barış elini tutun. Biz barış için hazırız. Bilmeniz gerekiyor ki; bu savaş politikalarına karşı yenilen sizler olacaksınız” dedi. Demokrasi Nöbeti, Dağ’ın konuşmasının ardından sona erdi.